OESO luidt alarmbel over overheidsschulden

De OESO heeft vandaag, in volle Griekse crisis, gewaarschuwd voor de "negatieve impact op de economie" van het huidige hoge niveau aan overheidsschulden, vooral in de eurozone.

"Vooral dankzij een trage groei is de overheidsschuld tijdens de recente crisis sterk gestegen", aldus Catherine Mann, hoofdeconoom bij de OESO, tijdens de Rencontres économiques in Aix-en-Provence in Frankrijk. "In 2013 bedroeg de overheidsschuld in alle OESO-landen gemiddeld 111 procent van het bruto nationaal product: het hoogste niveau sinds de Tweede Wereldoorlog. Onze studies tonen aan dat zo'n hoog schuldniveau een negatieve impact heeft op de economie."

De OESO, die 34 ontwikkelde landen verenigt, heeft vastgelegd vanaf welk schuldniveau een land zich in de "gevarenzone" bevindt, en meent dat de eurozone bijzonder voorzichtig moet zijn. "Voor de OESO-landen ligt die schulddrempel op een interval tussen 70 en 90 procent van het bnp, maar voor de eurozone ligt die nog iets lager, tussen de 50 en 70 procent van het bnp." De landen van de muntunie moeten voorzichtiger zijn, onder meer omdat er geen nationale muntpolitiek gevoerd wordt.

De OESO-cijfers komen er net nu het resultaat verwacht wordt van het Griekse referendum. De Griekse overheidsschuld bedraagt 180 procent van het bnp.

Meest gelezen