Marc Coucke investeert in "gamechanger" gezondheidszorg

Het Leuvense technologiebedrijf Imec heeft een toestel ontwerpen dat zelf snel verschillende medische analyses kan uitvoeren. Het toestel, miLab genoemd, zal een bloedstaal in 15 minuten analyseren en de resultaten naar de patiënt of een arts doorsturen. In de ontwikkeling ervan wordt 60 miljoen euro geïnvesteerd. Marc Coucke neemt een vijfde van de investering voor zijn rekening. "Dit wordt een gamechanger in de wereld van de gezondheidszorg", zei Coucke bij de voorstelling.
vlnr: Marc Coucke, Michel Akkermans, Imec-CEO Luc Van den Hove en Roald Borre

"Dit wordt een gamechanger in de wereld van de gezondheidszorg, meer bepaald in de medische diagnostiek", aldus miljardair Marc Coucke bij de voorstelling van miLab, een start-up met een startkapitaal van 60 miljoen euro die is opgericht om de technologische kennis van het Leuvense Imec en de medische kennis van Johns Hopkins uit de VS samen te brengen. Het bedrijf zal een miniatuurlab ontwerpen dat verschillende medische analyses kan uitvoeren op een druppel bloed na een eenvoudige prik in de vinger van de patiënt.

MiLab wordt een volledig medisch laboratorium op een chip van enkele vierkante centimeter, een apparaatje dat op een smartwatch zal lijken. Die chip kan moleculen of cellen in lichaamsvloeistoffen (een druppel bloed) analyseren en informatie geven over DNA, proteïnen, virussen en bloedcellen.

Via een prik in de vinger weet de gebruiker binnen de kortste keren hoe gezond hij is, en of hij bijvoorbeeld besmet is met ebola, hiv of hepatitis. Het toestel zal 10 tot 20 euro kosten. "Je zult dus niet meer een afspraak met je dokter moeten maken, hem bloed laten trekken en dan weer enkele dagen wachten op het resultaat van de analyse in een groot laboratorium", zegt Marc Coucke.

"Ik besefte meteen het potentieel, toen men mij dit voorstel deed, nota bene een van de 3.600 die ik al binnen kreeg. Er is bij mijn weten niemand anders hiermee bezig, maar we moeten er nu vaart achter zetten. Daarom heb ik gezegd: 'We gaan niet starten met nu een miljoentje en over een jaar of zo nog eens een miljoentje. Nee, er moest meteen een serieus bedrag geïnvesteerd worden. Dat is nu gebeurd."

"Onze eigen Silicon Valley van Vlaanderen"

Naast Marc Coucke, brengen ook Michel Akkermans, de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV, Imec en Johns Hopkins geld in het laatje om met 60 miljoen euro "de sterkst gekapitaliseerde start-up uit de geschiedenis van Vlaanderen" mogelijk te maken, zoals Imec-CEO Luc Van den Hove het uitdrukte. Zij richten miDiagnostics op, dat dan het miLab zal ontwikkelen.

Vooral de samenwerking van het gerenommeerde Johns Hopkins Instituut, de nummer één van de medische research in de VS, en "onze" Imec (een spin-off van de KU Leuven) charmeerde Coucke. Hij aarzelt niet om Imec "onze eigen Silicon Valley van Vlaanderen" te noemen.

Imec (foto) telt nu al 2.200 medewerkers. Voor miDiagnostics worden nog eens 50 mensen extra in dienst genomen. Volgens Luc Van den Hove, CEO van Imec, zal miLab voor een revolutie in de gezondheidszorg zorgen.

"Dit zal de efficiëntie van de gezondheidszorg sterk verhogen en ook de kosten van de zorg aanzienlijk doen dalen. Doktersbezoeken worden efficiënter, behandelingen worden pas opgestart als ze nodig zijn en ze zullen gerichter gebeuren. Dure laboratoriumanalyses worden vermeden."

Meest gelezen