Geen Fortis-vergoeding voor Chinese verzekeraar Pïng An

Ons land moet de Chinese verzekeraar Ping An geen vergoeding betalen wegens het debacle bij Fortis in 2008. Een arbitragehof van de Wereldbank heeft de claim van Ping An afgewezen.

In de nadagen van Fortis was de Chinese verzekeraar Ping An ingestapt in het kapitaal van de bankgroep. Dat heeft de ondergang van Fortis eind 2008 echter niet kunnen voorkomen.

De Chinezen voelden zich -net als zoveel andere aandeelhouders van Fortis- bekocht en hadden een claim van twee miljard dollar tegen de Belgische overheid ingediend bij een arbitragehof dat een onderdeel is van de Wereldbank.

Dat hof heeft zichzelf nu onbevoegd verklaard omdat het gaat om een geschil van voor dat het verdrag dat het hof heeft opgericht in werking is getreden. Dat was 2009, dus een jaar na de Fortis-affaire. 

In principe kan Ping An zich nog wenden tot de Belgische rechtbanken, maar volgens de FOD Financiën maakt het daar weinig kans omdat de wettelijke termijn daarvoor twee jaar geleden is afgelopen.

"Geen impact op de begroting"

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) reageert tevreden dat het geschil tussen België en Ping An nu afgesloten is zonder extra verliezen voor de staat en de belastingbetaler.

De uitspraak van het hof van de Wereldbank heeft dus dus geen gevolgen voor de begroting. De kans dat Ping An zich nu zal wenden tot Belgische rechtbanken, acht de minister weinig waarschijnlijk. 

De instap van Ping An in Fortis maakte het met 5% tot één van de grote aandeelhouders. Het was ook één van de eerste grote Chinese investeringen in het buitenland en de eerste keer dat een Chinees bedrijf zich tot internationale arbitrage wendde. Dat loopt dus niet echt goed af voor Ping An.

Meest gelezen