Loonkloof in België een van kleinste van Europa

Het verschil tussen het loon van een gemiddelde werknemer en dat van een hoger kaderlid in België is bij de kleinste in Europa: een hoger kaderlid verdient in ons land 2,8 keer zoveel. Dat besluiten de consultants van Hay Group na een onderzoek in 63 landen.

Die loonkloof is sinds de crisis van 2008 ongewijzigd gebleven. Zwitserland en de Scandinavische landen hebben een nog kleinere loonkloof. Buiten Europa scoort ook Canada nog lager. België staat op gelijke hoogte met Duitsland en Finland. De gemiddelde loonkloof in alle onderzochte landen bedroeg in 2014 6,4. In 2008 was dat nog 5,8.

De verklaring voor die kleine loonkloof is het relatief hoge gemiddelde bruto jaarsalaris (42.000 euro) van de gemiddelde medewerker en het relatief gematigde gemiddelde jaarsalaris (117.000 euro) van een hoger kaderlid. Een andere verklaring is het feit dat België, in tegenstelling tot andere Europese landen, geen loondaling heeft gehad sinds 2008.

Hay Group wijst erop dat, net zoals te grote ongelijkheid, ook beperkte loondifferentiatie gevaar kan inhouden. "In krappe arbeidsmarkten zal een beperkte loondifferentiatie mensen onvoldoende motiveren om hun latente competenties aan te wenden en hogere functies te ambiëren", meent Hay Group-directeur Walter Janssens. "Door de automatische anciënniteitsverhogingen wordt het voor bedrijven lastiger om te belonen voor competenties of verhoogde verantwoordelijkheid."

Het consultancybedrijf baseerde zich voor zijn onderzoek op de PayNet-database van meer dan 16 miljoen werknemers, verdeeld over 24.000 organisaties in 110 landen.

Meest gelezen