Sociale partners ontzien bruggepensioneerden

Vakbonden en werkgevers zijn het gisterenavond zo goed als eens geraakt over de beschikbaarheid van oudere werklozen en bruggepensioneerden jonger dan 60 jaar. Dat heeft Michèle Sioen, voorzitster van de Groep van Tien, bekendgemaakt. Het voorstel wordt later vandaag ter goedkeuring voorgelegd aan het kernkabinet.
De voorzitter van de Groep van Tien, Michèle Sioen.
  • Details over wat is overeengekomen, zijn er nog niet, maar naar verluidt zouden bruggepensioneerden en oudere werklozen in de regel niet actief naar werk moeten zoeken, maar wel nog ingaan op passende jobaanbiedingen.
  • Niet iedereen zou tot 65 beschikbaar moeten blijven voor de arbeidsmarkt, zeker niet als het gaat om zware beroepen en lange loopbanen.
  • Er zou ook een oplossing zijn voor mensen die recent kozen voor brugpensioen, bijvoorbeeld in het kader van een herstructurering. Zij zouden niet beschikbaar moeten blijven.
  • In het bijna-akkoord zouden ook afspraken gemaakt zijn over wat bedrijven moeten betalen voor de medische check-ups van hun werknemers, zonder dat ze met extra kosten worden opgezadeld.

De sociale partners leggen hun compromis in de loop van de voormiddag voor aan de regering. "Wij hebben heel grote vooruitgang geboekt", stelde Michèle Sioen, de voorzitter van de Groep van Tien gisterenavond na afloop. "Wij hopen morgen toch heel snel antwoorden te krijgen op de verschillende vragen die wij hebben, zodat we in de loop van de namiddag alles kunnen finaliseren."

Moeizame onderhandelingen

Sinds 1 januari geldt de verplichting dat werklozen en bruggepensioneerden tot hun 65 jaar beschikbaar moeten blijven voor de arbeidsmarkt, met uitzondering voor wie 60 jaar of ouder was op 31 december 2014 en al in de werkloosheid zat.

De vakbonden spraken van contractbreuk en een pestmaatregel. Oudere werkzoekenden hebben het al moeilijk genoeg op de arbeidsmarkt, zo argumenteerden ze. De onderhandelingen tussen de sociale partners in de Groep van Tien verliepen erg moeizaam. Eind januari verlieten de socialistische vakbond ABVV en haar Franstalige tegenhanger FGTB nog de onderhandelingen uit onvrede met het ontwerpakkoord over de lonen, uitkeringen en de eindeloopbaanregeling maar uiteindelijk schoven ze toch weer aan aan de onderhandelingstafel.

Meest gelezen