"Rusland-effect" op perenexport blijft beperkt

Zo'n 86 procent van de Belgische peren die normaal naar Rusland worden uitgevoerd, hebben een andere bestemming gevonden. Dat blijkt uit cijfers van de sectororganisatie Fresh Trade. "Het Rusland-effect is grotendeels opgevangen."
Nicolas Maeterlinck

Vorig jaar sloot Rusland zijn grenzen voor Europees fruit, nadat Europa sancties had opgelegd aan Rusland vanwege het conflict in Oost-Oekraïne. De perenboeren vreesden een ramp, want ruim de helft van de peren uit Limburg en het Hageland werden naar Rusland uitgevoerd. Jaarlijks leverde dat ongeveer 100 miljoen euro op.

Maar intussen zijn er dus nieuwe bestemmingen gevonden voor de peren. Vooral de buurlanden van Rusland springen daarbij in het oog, onder meer Kazachstan, Azerbeidzjan en Armenië zijn groeimarkten voor de Belgische peren. "Op die markten werd er vroeger ook al verkocht, maar dat gebeurde via Rusland. Nu zijn er meer rechtstreekse lijnen, dus dat is wel een goed alternatief", zegt Veerle Vandersypt van Fresh Trade.

Daarnaast zijn er ook een pak meer peren vertrokken richting Zuid-Europa. "Maar de grootste afnemers van de Belgische peren blijven onze buurlanden", aldus Vandersypt, "en ook Scandinavië is belangrijk". "Uiteindelijk hebben de Belgische peren goed hun weg gevonden op de markt dit seizoen. Het Rusland-effect is grotendeels opgevangen." Het gaat om officiële uitvoercijfers van september tot en met december 2014.

Peren ook naar de VS en Azië?

Dat betekent niet dat de perentelers helemaal geen reden hebben tot klagen, want ze kregen dit jaar wel een stuk minder voor hun oogst omdat er internationale overschotten waren. Al was er wel Europese steun. Als de telers besloten om een deel van hun peren niet te oogsten, kregen ze daar compensaties voor.

Het valt natuurlijk af te wachten hoe stabiel de nieuwe afzetmarkten zijn als de Russische boycot blijft duren. Maar er wordt wel gewerkt aan nieuwe opties. Zo loopt er een proefproject waarbij Belgische peren naar Canada worden uitgevoerd. En op termijn hopen de telers ook de Amerikaanse en de Aziatische markt op te gaan.

Meest gelezen