Athene wil niet meer praten met "gammele trojka"

De nieuwe Griekse regering wil nog wel overleg met Europa, maar niet meer met wat het "de gammele trojka" noemt. Dat laatste slaat op de experten van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Muntfonds.

De verwachte ramkoers tussen de extreemlinkse Griekse regeringspartij Syriza en de internationale schuldeisers lijkt nu steeds waarschijnlijker en dat na het bezoek van de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, de voorzitter van de Eurogroep.

Dijsselbloem heeft in Athene gepraat met de nieuwe premier Alexis Tsipras (links) en met andere toplui van de regering. Na afloop bleek dat weinig vooruitgang te hebben opgeleverd.

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis zegt dat hij wel een dialoog wil met de Europese Unie, maar niet meer met de "gammele trojka", dat zijn de financiële experten van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Muntfonds die toezien op de noodhulp aan de schuldenlanden en de naleving van de voorwaarden voor die hulp.

Dat viel niet goed bij Dijsselbloem, de voorzitter van de Eurogroep (ministers van Financiën van de eurozone). "De afgesproken akkoorden negeren, is niet de goede weg", waarschuwde hij. 

"Nein" tegen Griekse kwijtschelding

De Duitse regering wil intussen niet weten van een nieuwe kwijtschelding van Griekse schulden. Volgens Martin Jaeger, de woordvoerder van Financiën in Berlijn, is dat totaal onrealistisch.

Duitsland is één van de grote financiers van de twee noodplannen voor Griekenland met een totale waarde van 240 miljard euro en is dus ook één van de grote schuldeisers van Griekenland. 

Opvallend is dat ook Portugal -dat tot voor kort ook in een Europees noodplan zat- zich kant tegen een kwijtschelding van Griekse schulden. De Portugezen hebben zware besparingen moeten doorvoeren om hun noodkredieten te krijgen. Lissabon wil blijkbaar niet dat Griekenland een "softere" behandeling zou krijgen.

De Griekse regering wijst de voorwaarden tot besparingen en structurele hervormingen van de economie af en eist een kwijtschelding van de helft van de schulden.

AP2014

Zakenbank Lazard steunt schuldherschikking

Intussen schaart de Frans-Amerikaanse zakenbank Lazard zich achter de Griekse vraag tot schuldherschikking. Lazard was adviseur van de vorige Griekse regeringen tijdens de crises van 2010 en 2012 en geeft nu advies aan het orgaan dat de Griekse banksector herstructureert.

Volgens Matthieu Pigasse, de topman van Lazard, is een schuldherschikking voor Griekenland niet enkel mogelijk, maar ook noodzakelijk. Hij denkt aan een langere terugbetalingstermijn, lagere rentevoeten en een kwijtschelding van de helft van de schulden die Athene nog heeft bij de publieke schuldeisers. Dat zou ongeveer 100 miljard euro zijn. 

In 2012 aanvaardden de commerciële banken een kwijtschelding van een groot deel van hun vorderingen op Griekenland. Zowat 75% van de huidige Griekse schuldenberg is verschuldigd aan de lidstaten van de eurozone, de ECB en het IMF. Een kwijtschelding zou dus de belastingbetalers in die landen, ook België, treffen.

Meest gelezen