Man die besparingen "waterboarding" noemde nu Griekse minister van Financiën

“We willen overleggen met de Europese Centrale Bank, de Europese Commissie, onze partners en het IMF en een deal sluiten waar iedereen beter van wordt.” Dat heeft Yanis Varoufakis gezegd na zijn aanstelling als minister van Financiën nieuwe Griekse regering.
AP

Varoufakis belichaamt het verkiezingsthema waar Syriza als partij de verkiezingen mee heeft gewonnen: de draconiche besparingspolitiek die Europa Griekenland oplegt van zich afschudden.

Als academicus is de econoom Varoufakis altijd een hevige tegenstander geweest van al te strenge besparingen om zijn land er weer bovenop te krijgen, hij noemde het zelfs “fiscaal waterboarden”, daarmee verwijzend naar de folterpraktijken in de Amerikaanse terroristengevangenis in Guantanamo Bay. Maar een grexit, een Griekse exit uit de eurozone, daar is Varoufakis nooit een voorstander van geweest.

Adviseur

De 53-jarige Varoufakis heeft er een lange carrière als econoom op zitten. Als geboren Griek ging hij in de jaren 70 aan Groot-Brittannië studeren, waar hij toen al gedegouteerd werd door de neoliberale politiek van Margaret Thatcher. Daarna ontpopte hij zich als een marxistisch geïnspireerd econoom aan universiteiten in Australië, Zweden en de VS.

Intussen bleef hij wel altijd de vinger aan de pols houden in zijn vaderland. Zo werd hij adviseur van oud-premier Papandreou en de laatste jaren van Alexis Tsipras, de man die hem na zondag heeft gevraagd om minister van Financiën te worden in zijn regering van het linkse Syriza en de rechtse Onafhankelijke Grieken. Varoufakis had geen Syriza-partijkaart, maar als tegenstander van de besparingenspolitiek was hij wel een voor de hand liggende keuze.

Gedogen

Varoufakis maakt zich geen illusies over de tegenstrijdigheid van de regering waar hij nu deel van uitmaakt, en geeft toe dat de regeringspartners elkaar op de meeste vlakken zullen moeten tolereren.

“Op sociaal vlak, qua buitenlands beleid en burgerlijke vrijheden zijn we water en vuur, daar moeten we eerlijk in zijn.” Maar op economisch vlak trekken beide partners wel aan hetzelfde touw en verwerpen ze de besparingspolitiek die Europa hun land de afgelopen jaren heeft opgelegd.

Om van onder dat juk vandaan te komen, wil Varoufakis nieuwe onderhandelingen aanknopen met alle betrokkenen. “Het is een grote uitdaging, maar de uitdaging bestaat erin het uit het onnodige sociaal bloedbad te komen.”

Praktisch wil Varoufakis vooreerst dat een deel van de torenhoge schuld wordt kwijtgescholden. En de resterende terugbetalingen wil hij koppelen aan economische groei: pas als de Griekse economie groeit, beginnen met terugbetalen.

Blog

Als blogger had Varoufakis al online aangekondigd dat hij minister zou worden, nog voor het officieel bekend was gemaakt. 

Op zijn weblog verontschuldigde hij er zich meteen voor dat hij dat hij nu vanzelfsprekend minder zou bloggen. “Maar ik hoop dat dat gecompenseerd zal worden door blogberichten met sappigere inzichten en commentaren.”

Meest gelezen