Amerikaanse steun voor Europese steunaankopen

De Europese economie staat op de rand van een deflatie en heeft dringend nieuwe stimulansen nodig. Dat zegt de voormalige Amerikaanse minister van Financiën Larry Summers die de ECB een steuntje komt geven.
AP2011

Larry Summers was de eerste minister van Financiën onder president Barack Obama en een vertrouweling van ex-president Bill Clinton. Hij was ook lange tijd in de "running" als nieuwe topman van de centrale bank Federal Reserve, maar moest de duimen leggen voor Janet Yellen, deels ook omdat hij te nauwe banden had met de grootbanken op Wall Street.

"Europe is not growing and is on the brink of deflating", waarschuwt Summers, die nog altijd veel invloed heeft in het financiële denken in de Verenigde Staten. Summers zei dat tegenover een publiek aan de London School of Economics, een tussenstap naar het Wereld Economisch Forum (WEF) dat later plaatsvindt in Davos.

Summers toonde zich daar duidelijk voorstander van de steunaankopen van overheidsobligaties door de Europese Centrale Bank (ECB) om geld in de economie te pompen en groei te realiseren. Dat is geen verrassing, want de Federal Reserve heeft dat de voorbije jaren met succes gedaan in de VS.

De ex-minister riep de Europese beleidsmakers ook op om hun filosofie te wijzigen. "We moeten het calvinistische idee laten varen dat meer sparen altijd goed is en lenen altijd slecht is", zei hij. Daardoor hebben we nu een chronische overcapaciteit aan spaargeld waardoor intrestvoeten tot het laagste niveau ooit zijn herleid.

Wellicht zal de ECB donderdag steunaankopen van overheidsobligaties of "quantitative easing" (QE) aankondigen. Dat zou gebeuren via de ECB zelf of -volgens andere bronnen- via steunaankopen door de centrale banken van de eurolanden. Dat laatste zou de Duitse bezwaren tegen QE moeten omzeilen.

Meest gelezen