Hollande: ECB zal staatsleningen opkopen

Volgens de Franse president François Hollande zal de Europese Centrale Bank donderdag aankondigen dat ze massaal staatsobligaties zal opkopen om de economie in de eurozone te ondersteunen. Hollande lijkt zo uit de biecht te klappen.

De Franse president deed die opmerkelijke uitspraak tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst met de belangrijkste zakenlui in Parijs. Hollande lijkt zo vooruit te lopen op de beslissing van de ECB die algemeen wordt verwacht.

De ECB werkt onafhankelijk van de Europese regeringen en daarom is het vreemd dat Hollande dergelijk belangrijk nieuws lekt enkele dagen voor de bijeenkomst van de ECB in Frankfurt en voor ECB-voorzitter Mario Draghi (links) die historische beslissing kan aankondigen.

Beurzen en analisten gaan er al langer vanuit dat de ECB zich -net als de Federal Reserve in de VS eerder- zal storten in een grootscheeps inkoopprogramma van overheidsobligaties van landen van de eurozone, de zogenoemde "quantitative easing" (QE). Op die manier zou de ECB dan massaal geld in de Europese economie pompen.

Volgens het Amerikaanse financiële persagentschap Bloomberg zou de ECB tot 550 miljard euro aan obligaties opkopen. De Europese beurzen twijfelen niet aan de beslissing tot QE en staan nu op het hoogste peil in zeven jaar.

"To QE or not to QE?"

Net de vrees dat de steunaankopen een beurszeepbel zouden creëren, is een van de argumenten van de critici van QE. Volgens hen is QE geen garantie op economische groei, zoals in de Verenigde Staten de afgelopen jaren wel het geval is geweest. In Japan hebben steunaankopen van de Bank of Japan dan weer geen of weinig effect gehad om het land uit de recessie te halen. 

De belangrijkste kritiek komt evenwel vooral vanuit Duitsland en de Duitse centrale bank, de Bundesbank, die veel invloed in het reilen en zeilen van de Europese Centrale Bank heeft. De Duitsers vinden dat het huidige beleid van besparingen en structurele hervormingen in de Zuid-Europese schuldenlanden moet worden voortgezet.

QE zou de druk tot hervormingen wegnemen in die landen en de risico's spreiden over alle landen van de eurozone. Net daarom berichtte het Duitse blad Der Spiegel dat de ECB nu een andere vorm van QE overweegt. Niet de ECB zou massaal overheidspapier opkopen, maar wel de centrale banken van de eurolanden zouden eigen staatsobligaties opkopen. Dat zou Duitsland en andere landen met een sterke economie uit de wind zetten en tegelijk andere landen toelaten om toch steunaankopen uit te voeren.

Of die gespreide slagorde dan ook nog een zelfde effect zou ressorteren, is dan niet duidelijk. De eurozone is nog altijd veel meer gefragmenteerd dan de VS, blijkt intussen.

AP1998

Meest gelezen