Vermogenswinstbelasting vs. vermogensbelasting?

De voorbije weken werden u en ik om de oren geslagen met de begrippen vermogensbelasting of vermogenswinstbelasting. Dat is niet hetzelfde en elke optie heeft voor- en nadelen.

Een vermogensbelasting is wat de naam zegt: een belasting van uw vermogen, dus uw bezit, en dat ongeacht de inkomsten die dat vermogen voortbrengt. 

In de praktijk gaat het dan vooral om vastgoed, maar ook om aandelen of obligaties. Een dergelijke belasting veronderstelt uiteraard dat er een kadaster van vermogens komt, dus een lijst met dat wat u bezit.

Dat bestaat nu niet, maar volgens Luc Coene, de topman van de Nationale Bank, zijn veel van die gegevens al bekend bij de overheid en kunnen IT-diensten die vrij gemakkelijk bijeenbrengen in een vermogenskadaster. Immo en bankrekeningen zijn een zaak, maar wat dan met dure juwelen, diamanten of kunst? Een precieze waardering daarvan ligt veel moeilijker. 

Een vermogensbelasting is dus relatief eenvoudig, maar heeft ook risico's. Zo is er in Europa nu eenmaal een vrij verkeer van kapitaal en dus kan een dergelijke belasting precies kapitaal wegjagen naar andere EU-landen waar dat niet belast wordt. Zo komen Nederlanders en Fransen zich hier net om die reden vestigen. In Europa hebben Frankrijk, Nederland, Griekenland, IJsland en Noorwegen een dergelijke vermogensbelasting. Andere landen hebben die taks niet of hij is er afgeschaft. Kapitaal zou dus snel pootjes kunnen krijgen.

AP2014

Vermogenswinst belasten?

Een vermogenswinstbelasting is dan weer een taks op de waardevermeerdering van uw vermogen. Anders gezegd: de meerwaarde die u boekt als u uw huizen, aandelen of obligaties verkoopt. 

Dat is ingewikkelder dan een belasting op vermogen, ook al omdat waardeschommelingen -zeker die voor aandelen- het voor de overheid dan weer veel moeilijker maken om het effect daarvan op de begroting in te schatten. Er is ook een ander perspectief: wat met verlies op aandelen? Als de overheid profiteert van uw beleggingsgeluk of dito sluwheid, springt ze u dan ook bij als u verlies lijdt bij koersschommelingen?

Ten slotte is er ook een vermogensaanwasbelasting mogelijk. Dat is een lelijk woord voor een taks op de waardestijging van uw vermogen, ongeacht of u dat nu verkoopt of niet. Het berekenen daarvan lijkt echter veel moeilijker en is daarom niet echt aangewezen.

Meest gelezen