Eigenaars zonnepanelen moeten vast bedrag betalen, sector teleurgesteld

Eigenaars van zonnepanelen moeten vanaf volgend jaar een bijkomende vergoeding betalen voor het gebruik van het energienet. Dat blijkt uit de nieuwe distributienettarieven die de VREG bekendmaakte. Gemiddeld gaat het om 340 euro per jaar. De sector spreekt van weinig toekomstvisie.

De VREG maakte vandaag de langverwachte nieuwe distributienettarieven bekend, die op 1 januari ingaan. Daaruit blijkt dat er ook een speciaal tarief is voor zogenoemde "prosumenten". Dat zijn bijvoorbeeld eigenaars van zonnepanelen, die niet alleen elektriciteit consumeren maar ook produceren.

Op dit ogenblik betalen eigenaars van zonnepanelen niet mee voor het gebruik van het net, maar voortaan zullen ze dat dus wel moeten doen. Zij zullen vanaf 1 juli 2015 gemiddeld zo'n 340 euro per jaar moeten ophoesten om de elektriciteit die ze eerst op het net zetten, er nadien ook af te nemen.

"Weinig toekomstvisie"

Sectororganisatie PV Vlaanderen spreekt van een "gemiste kans" om een slimme tariefstructuur in te voeren. "De sector is altijd principieel voorstander geweest van een correcte en billijke vergoeding voor het gebruik van het stroomnet door zonnestroom. Maar dat er een forfaitair capaciteitstarief wordt aangerekend, dat geen rekening houdt met het wettelijke gebruik van het net, is bedroevend en getuigt van weinig toekomstvisie."

Volgens de organisatie zou een slimme tariefstructuur ertoe kunnen leiden dat zonnepaneleneigenaars gestimuleerd worden om hun verbruik en productie van stroom beter op elkaar af te stemmen, of te investeren in lokale batterij-opslag. "Dat kan een belangrijke bijdrage leveren aan het netevenwicht en zelfs helpen om black-outs te voorkomen."

De sector wil over de kwestie een grondig debat, tegen de definitieve hervorming van de distributienettarieven in 2017.

"Nog steeds interessante investering"

PV Vlaanderen wijst er nog op dat, ondanks de invoering van een capaciteitstarief voor zonnepanelen, die nog altijd interessant blijven als investering voor particulieren. "Wie investeert in een eigen zonnedak is voor minstens 25 jaar zeker van een stabiele stroomprijs die stukken lager ligt dat het stijgende verbruikstarief", luidt het. Door minder energie van het net af te nemen, heeft men ook minder last van stijgende distributienettarieven.

Meest gelezen