Regels brugpensioen en tijdskrediet worden versoepeld

De vakbonden en werkgevers hebben gisteravond een compromis bereikt over het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden. In ruil voor de financiële compensaties voor de werkgevers komen er versoepelingen van de regels voor brugpensioen en tijdskrediet. Dat laatste was een eis van de vakbonden. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) reageert bijzonder tevreden, ACV-voorzitter Marc Leemans spreekt van "een mini-compromis".
Piet Vanthemsche, de voorzitter van de Boerenbond bij het aanvatten van de laatste gepspreksronde.

Zware beroepen, mensen die nachtarbeid verrichten, bouwvakkers en mensen met een loopbaan van 40 jaar zullen ook in 2015 en 2016 op 58 jaar met brugpensioen kunnen gaan. De uitzonderingsmaatregel kan om de twee jaar worden verlengd of via een nieuwe kader-cao worden aangepast. Bij afwezigheid van een kader-cao of als de sector niet toetreedt, geldt de regel van brugpensioen op 60 jaar, zoals bepaald door de regering.

In het geval van een herstructurering of als een bedrijf in moeilijkheden verkeert, kan brugpensioen op 55 jaar. Ook dit kan om de twee jaar worden verlengd of aangepast via een nieuwe kader-cao. In afwezigheid daarvan wordt teruggevallen op de regeling bepaald door de regering.

"Een kleine stap voor de politiek, maar een grote stap voor het sociaal overleg", zei minister Peeters toen hij het nieuws bevestigde.

Landingsbanen, het stelsel waarbij oudere werknemers tot aan de pensioenleeftijd verminderde prestaties leveren, zullen voor zware beroepen, mensen die nachtarbeid verrichten en bouwvakkers blijven kunnen vanaf de leeftijd van 55 jaar. Ook hier geldt dat de maatregel om de twee jaar kan worden aangepast of verlengd. In afwezigheid van een kader-cao wordt teruggevallen op de regeling die door de regering is uitgedokterd.

Hetzelfde geldt in het geval van herstructureringen of bedrijven in moeilijkheden.

"Mini-comprimis"

De toegevingen aan de vakbonden komen in ruil voor de financiële compensaties die de werkgevers krijgen voor het invoeren van het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden. Het overleg hierover verliep echter bijzonder moeizaam.

Minister van Werk Kris Peeters die het nieuws bekendmaakte, noemde het akkoord in een reactie "een kleine stap voor de politiek maar een grote stap voor het sociaal overleg."

ACV-voorzitter Marc Leemans spreekt dan weer over een "mini-comprimis" en zeker niet over "een groot akkoord over grote principes". "Het overleg vond plaats omdat er een oplossing moest worden gevonden voor de losse eindjes van het eenheidsstatuut", zegt de voorzitter van de christelijke vakbond.

Of het sociaal overleg hiermee nieuw bloed heeft gekregen, hangt volgens Leemans af van de openingen die binnen de regering worden gecreëerd. Dat zal begin januari geëvalueerd worden.

Meest gelezen