Vakbonden en werkgevers toch dichter bij elkaar?

De Groep van Tien met zowel vertegenwoordigers van de werkgevers als de vakbonden zou nu toch dichtbij een akkoord zijn gekomen over een aantal punten. Morgen hoopt de groep de gesprekken af te ronden.
BELGA/VERGULT

Vanavond laat heeft de Groep van Tien bijeen gezeten over een aantal sociale dossiers. Het was de eerste keer dat de sociale partners bijeen waren sinds de recente stakingen. Na afloop toonde voorzitster Michèle Sioen (boven) zich vrij optimistisch. Zo hoopt ze morgen tot een akkoord te komen over een aantal dossiers. 

Een van die dossiers gaat over het eenheidsstatuut voor bedienden en arbeiders. Door dat statuut krijgen de arbeiders opzegtermijnen en deus hogere ontslagvergoedingen. Dat betekent extra kosten voor de bedrijven met veel arbeiders en de werkgevers willen daarvoor financiële compensaties.

Die gedeeltelijke compensaties komen er, dat was al toegezegd door de vorige regering, maar in ruil vragen de vakbonden dat het dossier gekoppeld wordt aan de strengere regels voor het brugpensioen en het tijdskrediet. De regering had al beloofd om die meer geleidelijk in te voeren maar de vakbonden willen extra versoepelingen in die dossiers, verduidelijkt radiojournalist Steven Dierckx in "De ochtend".

Alvast lijken de twee kampen voor het eerst in lange tijd opnieuw dichtbij overeenstemming te staan, ten minste over een aantal punten. Verwacht wordt vakbonden en werkgevers nu de komende uren zullen willen terugkoppelen naar hun achterban maar ook naar de regering want ook de regeringspartijen moeten hun fiat geven over het voorlopig akkoord. "Het moet vooral snel gaan", zegt Dierckx, "want de Koninklijke Besluiten over brugpensioen en tijdskrediet moeten eigenlijk voor het einde van het jaar gepubliceerd zijn."

Wie is wie?

De Groep van Tien bestaat uit tien vertegenwoordigers van de drie grote vakbonden en van de werkgeversorganisaties VBO, Unizo, UCM en de Boerenbond.

Meest gelezen