Russische roebel verliest opnieuw 8% in waarde

De Russische munt heeft vandaag opnieuw 8% van zijn waarde verloren tegenover de euro. De regering in Moskou wil volgend jaar 10% besparen op de begroting. De Russische economie zit duidelijk in het sukkelstraatje.

Na de forse koersdaling vandaag is een euro 78 roebel waard. De Amerikaanse dollar wordt nu verhandeld tegen 63 roebel tegenover 58,18 roebel gisteren. Sinds het begin van het jaar heeft de roebel nu al 42% van zijn waarde verloren tegenover de euro en 48% tegenover de dollar. 

De beurs van Moskou heeft opnieuw een forse klap gekregen. De Micex-index die in roebel wordt uitgedrukt, verloor 2,38%, maar de RTS die in dollar wordt uitgedrukt, maakte een duik van ruim 10%.

Eén en ander is het gevolg van donkere vooruitzichten door de Russische centrale bank eerder op de dag. In haar driemaandelijks verslag waarschuwt de bank dat het bruto binnenlands product met minstens 4,5% zou kunnen terugvallen als de huidige olieprijs blijft schommelen rond de 60 dollar per vat.

In dat geval zou het inkomen van de gezinnen met 6% kunnen dalen en zouden de investeringen met 10% kunnen terugvallen tegenover het voorgaande jaar. De inflatie zou dan kunnen oplopen tot 11,5%.

Rusland is voor 70% van zijn uitvoer afhankelijk van de verkoop van olie en gas en de energieprijzen dalen steeds verder. Tegelijk kampt Rusland met een grote kapitaalvlucht. Dit jaar zou er 128 miljard dollar aan kapitaal naar het buitenland versast zijn.

Regering wil tot 10% besparen

Volgens Russische media zou premier Dmitri Medvedev de regering vragen om volgend jaar 10% te besparen op de uitgaven. De inkomsten van de overheid hebben te lijden onder de lage olie- en gasprijzen, maar ook onder westerse sancties wegens de crisis in Oekraïne.

Die sancties lijken nu Rusland toch te deren. Eind vorige maand had minister van Financiën Anton Siloeanov gewaarschuwd dat de jaarlijkse kost van die sancties zou kunnen oplopen tot 40 miljard dollar. Als de huidige oileprijzen zo laag blijven, zou dat de Russische economie 100 miljard dollar kunnen kosten.

De regering in Moskou zou de sociale uitkeringen ongemoeid laten om onrust te vermijden, maar de prijzen voor ingevoerde producten blijven stijgen en jagen de inflatie de hoogte in. De gezinnen voelen dat dus wel.

De meeste besparingen zullen er wellicht komen in infrastructuurwerken en dat kan weer wegen op de groei. 

Meest gelezen