België maakt inhaalbeweging interneteconomie

Hoewel ons land jarenlang achteraan het OESO-peloton bengelde, vindt België nu aansluiting bij de middenmoot. Dat blijkt uit de e-Intensity Index, die de Boston Consulting Group (BCG) analyseerde naar aanleiding van de uitreiking van de Google eTown Awards aan de gemeenten Aartselaar, Elsene en Terhulpen.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland, staat België niet bekend als een land dat optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden die het internet schept voor de economie. BCG berekent al enkele jaren de e-Intensity Index op basis van drie criteria:

  • 'enablement', wat grotendeels overeenkomt met de kwaliteit van de vaste en mobiele infrastructuur,
  • 'engagement' of de mate waarin bedrijven, overheden en consumenten het internet gebruiken
  • en 'expenditure', de hoeveelheid geld die wordt uitgegeven aan e-commerce en online marketing.

 

"België scoort vooral slecht op vlak van engagement", zegt Christophe Hamal, consultant bij BCG. "Maar de vooruitgang die ons land op één jaar maakte in elk van de drie criteria is opmerkelijk." Zo gingen bijvoorbeeld de downloadsnelheden er tegenover 2013 met 20 procent op vooruit.

Achterstand inhalen

Minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo pleitte tijdens de uitreiking voor het inhalen van de achterstand op het vlak van snelle, mobiele breedbandtoegang.

"De drie gemeenten scoren onder meer goed op 4G-coverage. Dat is niet overal in België het geval. Voor vaste verbindingen staat ons land in de Europese top drie, maar qua mobiel breedband bengelen we aan de Europese staart. Internationaal onderzoek leert dat de toegang tot mobiel dataverkeer de sterkste hefboom is voor banen en groei", zei de minister.

De Croo wil dat de helft van de Belgen tegen 2020 toegang heeft tot een verbinding met een snelheid van 1 gigabit per seconde.

Meest gelezen