Belfius wil nog snel een gunstige uitstapregeling voor 56-plussers

Staatsbank Belfius zou zijn werknemers ouder dan 56 jaar nog snel met vervroegd pensioen willen sturen, een maand voor voor de nieuwe, strengere regeling van kracht wordt. Dat schrijft De Tijd. De grootbank zou op deze manier regelrecht ingaan tegen de vraag van de federale regering om langer te blijven werken.

Belfius zou haar werknemers van 56 en 57 jaar een uitstapregeling met tijdskrediet aanbieden. Daarvoor komen ongeveer 300 mensen, die 58 jaar worden in 2015 of 2016, in aanmerking. Ze moeten voor 1 december melden of ze van deze gunstregeling gebruik willen maken.

De werknemers krijgen het aanbod om halftijds te gaan werken tot hun 58e. Na die verjaardag moeten ze niet meer komen werken. Hun loon kunnen ze aanvullen via tijdskrediet en een extra premie van de bank.

"Die maatregel laat Belfius toe om het vertrek van die werknemers te versnellen, met als doel de kosten te verminderen en beter te reageren op het ongunstige economische klimaat", legt de bank uit.

Belfius is een staatsbank. Uitgerekend die bank, met de federale overheid als enige aandeelhouder, gaat tegen de vraag in om zijn werknemers langer aan de slag te houden. Toch beschouwt de top van Belfius de bank niet als een staatsbank, maar wel als "een commerciële bank die door omstandigheden in staatshanden is gevallen".

Vanaf 2015 gelden er strengere voorwaarden voor werknemers die het einde van hun loopbaan naderen. De minimumleeftijd voor "landingsbanen", waarbij een oudere werknemer deeltijds kan werken en de rest van zijn loon via tijdskrediet krijgt bijgepast van de RVA, wordt verhoogd van 55 naar 60.

"Banken passen hun werking aan"

Volgens Michel Vermaercke van koepelorganisatie Febelfin nemen verschillende banken tegenwoordig gelijkaardige maatregelen.

"Banken doen dat omdat er een bepaalde achtergrond is, of omdat ze worden geconfronteerd met een ander klantgedrag. Veel minder mensen bezoeken bankkantoren, internetbankieren neemt toe."

Ook de context waarin banken opereren is de laatste jaren veranderd, aldus Vermaercke. "Het bancaire model is totaal veranderd door nieuwe regelgevingen en veel heffingen en lasten. We betalen dit jaar al 1 miljard euro, en daar komt volgend jaar nog eens 500 miljoen bij. Banken moeten zich dus aanpassen, en doen dat op een sociaal verantwoorde manier."

Meest gelezen