"België zet alle zeilen bij voor beoordeling van begroting door Europa"

Morgen velt de Europese Commissie haar oordeel over de ontwerpbegrotingen van België en vijftien andere eurolanden. Eensluidende indiscreties wijzen erop dat ons land zich aan een kritisch rapport mag verwachten. Vooral de oplopende staatsschuld baart de Commissie zorgen. "We hebben alle zeilen bijgezet om te vermijden dat we extra inspanningen moeten doen", zo luidt het op het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

Bronnen bij de Commissie melden de voorbije dagen dat België en zes andere eurolanden het "risico" lopen dat ze niet zullen voldoen aan hun Europese begrotingsplichten. Vooral de staatsschuld baart zorgen. Die zou jaarlijks met twee procent moeten dalen, maar dit jaar dreigt België een schuldgraad van 105,8 procent op te tekenen en volgend jaar zou de schuld tot 107,3 procent stijgen.

"Uit onze contacten met de Commissie blijkt dat er bezorgdheid bestaat, met name over de schuld. Landen die net een procedure wegens buitensporig tekort achter de rug hebben, zoals België, moeten de daaropvolgende jaren nog inspanningen leveren, maar dat is vooral in 2014 onvoldoende gebeurd. De reacties op de structurele maatregelen voor 2015 en 2016 zijn positiever", aldus het kabinet.

België stuurde brief met extra toelichtingen rond budgettaire hervormingen

De voorbije dagen zijn "alle zeilen bijgezet" om te vermijden dat de Commissie extra inspanningen zal vragen. Zo verstuurde de regering vorige week nog een brief naar het Berlaymontgebouw met toelichting over de budgettaire en sociaaleconomische hervormingen die ze de volgende jaren wil realiseren. Daarmee heeft België "een goede beurt" gemaakt, weet een bron bij de Commissie.

Allicht krijgt België het voordeel van de twijfel, maar in de lente volgt een nieuwe belangrijke evaluatie. Dan beschikt de Commissie over de definitieve cijfers voor de begroting van dit jaar. Volgens de prognoses flirt ons land opnieuw met de drempel van drie procent. Overigens worden ook de tax shift en de hervorming van de arbeidsmarkt als werkpunten meegegeven.

Sinds Griekenland is Commissie strenger voor financiën

Sinds de ontsporing van de Griekse financiën de eurozone bijna de das omdeed, kijkt de Commissie strenger toe op het financiële huishouden van de eurolanden. Zo beoordeelt ze sinds vorig jaar de ontwerpbegrotingen vooraleer die in de nationale parlementen worden goedgekeurd. Dit najaar wekt vooral de precaire budgettaire situatie van Frankrijk zorgen.

De ministers van Financiën van de eurolanden bespreken de adviezen van de Commissie op 8 december. Minister Van Overtveldt kon vandaag alvast poolshoogte nemen bij zijn Duitse ambtgenoot Wolfgang Schäuble in Berlijn. Daar hamert men vooral op het belang van structurele inspanningen in de komende jaren. In een reactie op de LuxLeaks-affaire spraken Schäuble en Van Overtveldt ook af om de eerstvolgende Europese vergadering hun schouders te zetten onder een initiatief voor meer transparantie.

Meest gelezen