Eén op de vier werklozen zit al 2 jaar zonder job

Op dit moment zitten bijna 62.000 Vlamingen al minstens twee jaar zonder job, een kwart van het totale aantal werklozen. Dat is 17 procent meer dan in september 2012 en het aantal blijft stijgen. Ongeveer 1.000 Vlamingen leven bovendien al meer dan 20 jaar van een uitkering. Dat blijkt uit cijfers van de VDAB die verschenen zijn in Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen.

De VDAB noemt de stijging een gevolg van de economische crisis. Daardoor zijn er veel werklozen bijgekomen die geen nieuwe job hebben gevonden en in de langdurige werkloosheid zijn beland.

De nieuwe regering-Michel I heeft beslist om langdurig werklozen te verplichten om twee halve dagen per week gemeenschapsdienst te doen. Of alle 62.000 langdurig werklozen daarvoor in aanmerking komen, is nog niet duidelijk.

Een werkgroep zal uitmaken wie de verplichte gemeenschapsdienst moet doen, en welke taak hij of zij zal moeten uitvoeren. In de eerste plaats wordt er gefocust op laaggeschoolden, goed voor de helft van de 62.000 mensen. De gemeenschapsdienst moet nuttig zijn en de weg vrijmaken naar een vaste baan, zo luidt het bij het kabinet van de nieuwe federale minister van Werk Kris Peeters (CD&V).

"We ontkennen niet dat te weinig langdurig werklozen een job vinden", zegt Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) in Het Nieuwsblad. "Maar het is een heel moeilijk te activeren groep. We proberen werklozen onmiddellijk te begeleiden zodra ze zonder werk vallen. Die eerste maanden zijn cruciaal."

Meest gelezen