Inflatie eurozone daalt verder richting nulpunt

De inflatie in de eurozone is in augustus volgens een eerste snelle schatting uitgekomen op 0,3 procent. In juli was er nog sprake van 0,4 procent inflatie op jaarbasis, meldt de Europese statistiekdienst Eurostat. Het gaat om het laagste peil in bijna vijf jaar.

De stijging van de levensduurte was in augustus dus zeer gering, en nog lager dan in de voorgaande maand. Diensten werden wel 1,2 procent duurder, gevolgd door industriële goederen (exclusief energie) met 0,3 procent. Voeding, alcoholische dranken en tabak werden 0,3 procent goedkoper, de energieprijzen daalden 2 procent.

Gisteren meldde de federale overheidsdienst Economie dat de Belgische inflatie deze maand uitgekomen is op 0,02 procent. Dat is het laagste peil in bijna vijf jaar en nog amper boven nul, waardoor deflatie dreigt. Dat is een aanhoudende daling van de prijzen wat nefast geacht wordt voor de economie.

Het cijfer voor de eurozone verhoogt de druk op de Europese Centrale Bank om snel nieuwe relancemaatregelen te nemen. De ECB heeft meerdere keren gezegd te zullen ingrijpen als de zeer lage inflatie dreigt om te slaan in deflatie. Bij deflatie treedt er immers uitstelgedrag op: uitgaven worden uitgesteld omdat men wacht op nog lagere prijzen.

Mogelijk neemt de ECB komende donderdag hierover een besluit, wanneer het bestuur bijeenkomt voor de maandelijkse vergadering over het monetaire beleid in de eurozone. De ECB streeft officieel een inflatie van 2 procent na.

Meest gelezen