"Plukacties kosten meer dan ze opbrengen"

Door de Russische boycot van Europese producten blijven veel Belgische peren aan de bomen hangen en dat schept onder meer mogelijkheden voor vrijwilligers en goede doelen. Er is alom sympathie voor de telers, maar plukacties kosten meer dan ze opbrengen. "Er zullen nooit genoeg acties zijn om het verlies te compenseren."

Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) liet gisteren weten dat de perentelers gecompenseerd zullen worden voor het niet oogsten van hun peren als gevolg van de Russische boycot. Ook voor het uit de markt nemen van peren om ze vervolgens gratis te verdelen, zal geld worden vrijgemaakt.

Dat de peren blijven hangen, schept ook mogelijkheden voor vrijwilligers en goede doelen. In het Nederlandse Deil organiseerde manege HartenHoeve, die als bijverdienste een boomgaard heeft, een plukactie waarbij bezoekers hun eigen peren konden plukken. Onder het motto "een muilpeer voor Poetin" werd zo’n tweeduizend kilo peren verkocht voor vijftig cent per kilo. De opbrengst ging naar het Rode Kruis in Oekraïne.

Zulke creatieve acties zijn ook mogelijk in België. Om het overaanbod tegen te gaan, kunnen de peren ook aan een goed doel worden geschonken.

Enkele jeugdbewegingen in Haspengouw willen wel plukken voor het goede doel, maar de timing is ongelukkig. Hoofdleidster van de Scouts Sint-Kristina uit Sint-Truiden, Sielke Sanen: "We kunnen dat pas vanaf midden september doen, omdat we pas op 6 september aan een nieuw jaar beginnen. Ons startweekend is al helemaal gevuld."

Ook Elisabeth Piens, hoofdleidster bij Scouts Sint-Trudo uit Sint-Truiden, wist ons te vertellen dat hun leden nog met vakantie zijn of herexamens hebben en zij dus nog niets kunnen organiseren.

"Druppel op een hete plaat"

Bart Wijgaarts, woordvoerder van Veiling Haspengouw, noemt dit soort acties slechts een druppel op een hete plaat. "Het is positief dat men dat op touw wil zetten, maar in het totaalplaatje maakt het weinig verschil. We produceren jaarlijks 350 miljoen kilo peren."

"Door die acties kunnen we misschien enkele duizenden kilo’s kwijt. Het organiseren van plukacties kost meer moeite dan het opbrengt. De telers staan er wel degelijk voor open, maar ik vrees dat er nooit genoeg acties zullen zijn om het verlies te compenseren", klinkt het.

Wijgaarts hoopt dat mensen twee keer nadenken als ze in de winkel staan en ze bewust kiezen voor Belgisch fruit. "We kunnen de peren bewaren tot mei of juni volgend jaar. Hopelijk gaan de grenzen tegen dan weer open", besluit Wijgaarts.

Meest gelezen