Economie eurozone is gestagneerd

De economie in de eurozone is ter plaatse blijven trappelen tijdens het tweede kwartaal. Dat meldt het Europese bureau voor de statistiek Eurostat. Bij de grootste economieën van Europa is er stilstand of zelfs achteruitgang. De Duitse economie is in het tweede kwartaal onverwacht met 0,2 procent gekrompen, een eerste daling in meer dan twee jaar. De Franse economie stagneert nu al voor het tweede kwartaal op rij, terwijl een lichte groei was voorspeld. België blijft steken op een kleine groei van 0,1 procent.

De slechte cijfers in Duitsland hebben te maken met de onzekerheid naar aanleiding van het conflict in Oost-Oekraïne en de ontwikkelingen in het Midden-Oosten, waardoor de Duitse export klappen heeft gekregen. Voor heel dit jaar rekent de Duitse centrale bank op een groei van 1,9 procent.

Dat de Franse economie al twee kwartalen op rij stagneert, heeft te maken met slechte exportcijfers en een terugval bij de buitenlandse investeringen. De binnenlandse consumptie en de publieke uitgaven gaven de economie wel een kleine boost.

Italië, de derde economie van de eurozone, is de afgelopen maanden weer weggezakt in een recessie. Dat de Italiaanse economie in de periode april-juni met 0,2 procent is gekrompen zet premier Renzi onder druk om de beloofde hervormingen door te zetten.

"Immense risico's"

De Europese Centrale Bank waarschuwt voor de immense risico's voor de conjunctuur in de eurozone. "Vooral verhoogde geopolitieke risico's en de ontwikkelingen in de opkomende landen en op de globale financiële markten kunnen de economische situatie negatief beïnvloeden", klinkt het in het maandbericht van de ECB.

ECB-voorzitter Mario Draghi zei een week geleden nog dat volgens hem vooral de situatie in Oekraïne en Rusland een grote impact zal hebben op de eurozone. Andere risico's zijn volgens de ECB ontoereikende structurele hervormingen in de landen van de eurozone en een zwakker dan verwachte binnenlandse vraag.

Inflatie blijft laag

Intussen blijft de inflatie in de 18 landen met de Europese eenheidsmunt heel laag. In juli bleef de stijging van de prijzen hangen op 0,4 procent, het laagste niveau in bijna vijf jaar. 

De daling van de inflatie wordt onder andere veroorzaakt door dalende energieprijzen. Ook de prijzen voor voedingsmiddelen, alcohol en tabak daalden. De inflatie ligt daarmee steeds verder verwijderd van de doelstelling van de ECB van rond de 2,0 procent.

Groei in Nederland

Eén van de lichtpuntjes in de eurozone is de Nederlandse economie. Na een periode van krimp is er nu een voorzichtig economisch herstel bij onze noorderburen. In het tweede kwartaal is de Nederlandse economie met een half procent gegroeid. Vergeleken met het tweede kwartaal van vorig jaar bedraagt de groei 0,9 procent.

De groei is volgens het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral te danken aan de export. "De export van aardgas en olieproducten was lager, maar dat werd ruimschoots goedgemaakt door de sterke stijging van de export van basismetaal en metaalproducten, machines en installaties. Ook voerde Nederland aanzienlijk meer landbouwproducten uit", aldus het CBS.

Meest gelezen