"Loonkosten in arbeidsintensieve sectoren te sterk gestegen"

Tussen 2007 en 2014 zijn de loonkosten in arbeidsintensieve sectoren in België gestegen met 10 tot 15 procent. Dat blijkt uit een studie van Leuvense economen in opdracht van Unizo. De stijging van de loonkosten werd niet gecompenseerd door meer arbeidsproductiviteit, zegt hoogleraar Joep Konings van de KUL.

"We zien dat vooral de transport- en de bouwsector zeer gevoelig zijn voor een loonkostenvermindering, maar ook de distributiesector en de detailhandel. Het is niet zo evident voor die sectoren om te gaan automatiseren. Men heeft mensen nodig en men kan die mensen niet zomaar gaan vervangen door machines. Een stijging van die loonkosten is dus nefast voor die ondernemingen. Bij de kleine ondernemingen zien we dat de winstmarges de jongste jaren enorm onder druk zijn gekomen", aldus Konings.

Het onderzoek brengt de evoluties sinds 2007 in kaart. De loonkosten stegen tussen 2007 en 2012 binnen die sectoren met 10 tot 15 procent, terwijl de arbeidsproductiviteit niet of amper 5 procent groeide. Gevolg is dat de concurrentiekracht ten opzichte van de belangrijkste concurrenten toenam, waardoor het aantal verlieslatende bedrijven is toegenomen tot bijna 1 op de 3. Vooral kleine bedrijven komen in slechte papieren.

Zo toont het onderzoek dat Belgische ondernemingen in de sectoren transport, bouw, distributie en elektro worden geconfronteerd met hogere loonkosten per werknemer dan vergelijkbare ondernemingen in het buitenland. Vooral in vergelijking met Duitsland en landen als Polen en Bulgarije zijn de verschillen groot. De studie houdt ook rekening met compenserende productiviteitsverschillen. Ook dan is de loonkost per eenheid product hoger dan in Duitsland en Frankrijk, vooral in de bouw, installatie elektro en transport. De nadelen zijn nog meer uitgesproken vergeleken met Bulgarije en Polen.

Unizo pleit voor een verlaging van de loonkosten in de arbeidsintensieve sectoren, om zo de loonhandicap ten opzichte van het buitenland te verminderen. Volgens de Leuvense studie kan een verlaging van 5 procent in die sectoren ruim 28.000 jobs opleveren.

Meest gelezen