Misleidende hypotheken kosten Citigroup 7 miljard dollar

De Amerikaanse grootbank Citigroup moest een boete betalen omdat ze misleidende reclame gemaakt heeft voor financiële producten die gedekt werden door vastgoed. Dat kost de op twee na grootste bank van de VS 7 miljard dollar (ruim 5,1 miljard euro). De bank heeft een schikking bereikt met de Amerikaanse overheid over de problemen met de zogenaamde rommelkredieten, zo heeft Citigroup zelf gemeld.
AP2012

Het gaat over financiële producten verkocht in de periode 2003-2008, voor de financiële crisis van 2008. Die producten gelieerd aan vastgoed gaven in de VS mee aanleiding tot de financiële crisis toen de vastgoedmarkt begon in te storten.

De Amerikaanse banken hebben immers jarenlang hypothecaire kredieten toegekend aan mensen die eigenlijk niet in staat waren om een lening aan te gaan. Toen die zogenaamde "rommelkredieten" stelselmatig niet langer werden afbetaald, zorgde dit voor een sneeuwbaleffect bij de banken. Met deze minnelijke schikking aanvaardt Citigroup dat ze destijds investeerders heeft misleid over de kwaliteit van die producten.

Niet de eerste bank die wordt bestraft

Het is niet de eerste keer dat een bank een miljardenboete moet neertellen. Vorige maand kreeg de Franse grootbank BNP Paribas, waarin de Belgische staat de grootste aandeelhouder is, nog een boete van 8,9 miljard dollar wegens het schenden van de handelsembargo's met landen als Soedan, Cuba en Iran.

Ook in het dossier van de Amerikaanse hypotheken is deze boete geen unicum. Het Amerikaanse gerecht begon immers in 2008 een onderzoek naar misleidende informatie over de bewuste financiële producten. Amerika's grootste bank, JPMorgan Chase, aanvaardde vorig jaar een boete van 13 miljard dollar.

De boete voor Citigroup heeft gevolgen in het tweede kwartaal. De bank schrijft een provisie in van 3,8 miljard dollar voor belastingen om de schikking te betalen. De winst daalde daardoor 96 procent tot 181 miljoen dollar.

Volgens het gerecht is er concreet een boete van 4 miljard dollar. Daarnaast moet gaat 500 miljoen dollar naar het openbaar ministerie en de instelling die banktegoeden garandeert en 2,5 miljard dollar als schadevergoeding naar klanten. "Het wangedrag van de bank was enorm", aldus de Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder. "Onder de voorwaarden van deze schikking heeft de bank tot in de details zijn misdaden bekend."

Meest gelezen