Werkloosheid in België is niet gestegen in 2012 Auteur: Belga, Michael Torfs

do 21/03/2013 - 17:24 Belga, Michael Torfs Ondanks de moeilijke economische situatie is de werkloosheid in ons land vorig jaar niet gestegen. Dat blijkt uit het jaarverslag van de RVA. Voor dit jaar zouden de cijfers minder rooskleurig uitvallen.
PhotoNews

De RVA vergoedde vorig jaar 417.250 volledig werklozen, dat is 1,1 procent minder dan in 2011. Die daling is wel voor een stuk kunstmatig en een gevolg van het verlengen van de inschakelingstijd voor jonge werkzoekende schoolverlaters. Maar ook zonder die maatregel zou er sprake zijn van een stabilisering van de werkloosheidscijfers.

Claudette De Koninck van de RVA noemt de cijfers "iets beter dan verwacht. Het is nog licht gedaald en dat heeft te maken met verschillende factoren, onder meer met een aantal tewerkstellingsmaatregelen. Er is het stelsel van de dienstencheques dat toch wel voor tewerkstelling zorgt en nog altijd groeit, zij het in ietwat mindere mate. En er is onze tijdelijke werkloosheid die toch wel als buffer optreedt om ontslagen te vermijden. We doen het zelfs goed binnen Europa: wanneer we vergelijken met de andere landen waar de werkloosheid weer aan het pieken is, doet België het goed."

Voor 2013 verwacht de RVA evenwel een stijging van het aantal vergoede werklozen, met 3,2 procent of 13.200 mensen. De herstructureringen bij onder meer ArcelorMittal en Ford Genk zijn hier niet vreemd aan.