EU zet licht op groen voor vers kapitaal Dexia

vr 28/12/2012 - 12:35 Update: vr 28/12/2012 - 13:20 De Europese Commissie heeft de herkapitalisatie van de restbank Dexia en de herstructurering bij Belfius goedgekeurd. Wel koppelt de Commissie enkele voorwaarden aan die herstructurering. De bedoeling is nu om Dexia de komende jaren te laten uitdoven.

België en Frankrijk hebben eerder dit jaar een akkoord bereikt om 5,5 miljard euro in de restbank te pompen. Nu keurt de EU die operatie goed. Eerder hadden ook de aandeelhouders dat al gedaan. Dexia komt nu voor 95 procent in handen van de Belgische en de Franse staat. En omdat België iets meer bijdraagt aan de kapitaalsverhoging, wordt ons land de facto hoofdaandeelhouder.

AP

De Europese commissaris voor Mededinging, de Spanjaard Joaquin Almunia, had eerder deze maand al laten verstaan dat de Commissie de herkapitalisatie zou goedkeuren. "Dexia is de grootste bad bank van Europa", zei hij toen.

Met de Europese goedkeuring is de laatste horde genomen voor de ontmanteling van Dexia. Zo wordt verhinderd dat Dexia nu meteen failliet gaat, wat rampzalige gevolgen zou hebben. De bedoeling is dat de restbank -als alles goed gaat- de volgende decennia kan uitdoven.

Europa heeft dus ook het herstructureringsplan voor Belfius goedgekeurd, sinds oktober vorig jaar een staatsbank. De Commissie koppelt er wel enkele voorwaarden aan: zo mag er geen winst worden uitgekeerd, maar moet het kapitaal van de bank worden verstevigd, moet Belfius de risicovolle activiteiten verminderen en zich terugplooien op bankieren en verzekeren.


eerder verschenen: