België en Frankrijk pompen 5,5 miljard euro in Dexia

België en Frankrijk hebben een akkoord bereikt over vers geld voor Dexia. Brussel en Parijs herkapitaliseren de noodlijdende financiële groep voor nog eens 5,5 miljard euro. België neemt daarvan 53 procent voor zijn rekening, dat is meer dan voorheen. In ruil gaat het Belgische aandeel in de staatswaarborgen wel omlaag. Dexia-topman De Boeck reageert tevreden.

Restbank Dexia heeft alweer miljarden nodig om te vermijden dat de groep over de kop gaat. Vanmorgen maakte de top bekend dat de groep in het derde kwartaal van dit jaar een nettoverlies van liefst 1,225 miljard euro boekte. In de eerste negen maanden van dit jaar gaat het om een verlies van 2,391 miljard euro.

De bank is dus nog steeds zwaar verlieslatend. Daarom ging de directie opnieuw bij de Belgische en de Franse regering aankloppen. Parijs en Brussel hebben intussen een akkoord bereikt  (zie onder).

Karel De Boeck, de gedelegeerd bestuurder van Dexia, heeft de Franse en Belgische regering gefeliciteerd voor het akkoord dat bereikt is over Dexia. Hij is blij met de kapitaalinjectie. Hij gelooft dat de restbank op een ordentelijke manier kan uitdoven.

Vooral voor de vergoeding voor de staatswaarborgen, die gedaald is van 90 naar 5 basispunten, is De Boeck de regeringen dankbaar. "Dexia betaalt voortaan bijna niets meer voor de staatswaarborgen die het krijgt van ons land. Dat helpt om Dexia overeind te houden", klinkt het bij De Boeck (foto).

De bank had tijdens de afgelopen maanden al meermaals aangegeven dat die garanties onhoudbaar waren en dat, hoe hoger die vergoeding zou uitvallen, hoe hoger de nood zou zijn aan extra vers kapitaal.

Het wegvallen van de vergoeding voor de staatswaarborgen mag dan wel goed nieuws zijn voor de bank, voor de belastingbetaler is het dat minder. Dit jaar droeg Dexia via die vergoedingen nog honderden miljoenen bij tot de begroting. In 2013 zal daar slechts een fractie van overblijven. Daar tegenover staat dan wel dat door de nieuwe regeling met Frankrijk het risico verlaagd is.

Lange onderhandelingen met Frankrijk

Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V, foto) heeft gisteren lang onderhandeld met zijn Franse collega over de herkapitalisatie. Ze kwamen uit op een 53/47-verdeling, wat maakt dat ons land 2,915 miljard euro in de financiële groep stopt.

België had op een 50/50-regeling aangestuurd, wat de factuur 165 miljoen euro lichter had gemaakt. Daartegenover staat wel dat Frankrijk instemt met een andere verdeling van de staatswaarborgen (beide landen staan borg voor het geval dat Dexia alsnog failliet gaat).

Het plafond voor die garanties wordt verlaagd van 90 miljard naar 85 miljard. Daarvan zal België 51,41 procent op zich nemen, dat is ruim 9 procent minder dan in de huidige regeling.

Het akkoord dat Vanackere met de Fransen sloot, maakt het risico voor de Belgische overheid tien miljard euro lichter in het geval dat Dexia failliet gaat. Maar de vergoedingen die België krijgt, dalen ook sterk: van 90 basispunten naar 5.

Kort samengevat: in ruil voor meer geld krijgt België wel een pak minder risico. Nog in de deal van de voorbije nacht: de topman van Dexia (op dit moment is dat Karel De Boeck) blijft een Belg. Ook in de raad van bestuur krijgt ons land een iets grotere vertegenwoordiging dan Frankrijk.

Frankrijk licht ook een portefeuille van 9,4 miljard euro aan gestructureerde kredieten van Dexia Municipal Agency (DMA) uit Dexia. Het gaat om zogenoemde toxische kredieten. Die belofte was al langer gemaakt, maar staat nu op papier.

Geen invloed op begroting, wel op staatsschuld?

De regering-Di Rupo maakt zich sterk dat het extra kapitaal voor Dexia niét zal wegen op de begroting. Daarvoor moet ons land wel geld lenen, waardoor de staatsschuld stijgt. De daling van de vergoedingen voor de staatswaarborg zal wellicht wel op de begroting wegen, al ziet Vanackere daar geen graten in. "Ik verzet mij tegen het idee dat het goed is om te verdienen aan waarborgen."

Of het ook effectief lukt om de 2,9 miljard euro extra geld uit de begroting voor de komende jaren te houden, zal nog moeten blijken. Daarover moet het Europese bureau voor de statistieken Eurostat binnenkort oordelen. Als die 2,9 miljard euro wél uit de Belgische begroting moet komen, dan zit de regering-Di Rupo met een groot probleem.

Meest gelezen