Acteursgilde slaakt noodkreet over sociale wetgeving

De Acteursgilde, een belangenvereniging voor acteurs in Vlaanderen, trekt opnieuw aan de alarmbel rond de financiële problemen waarmee een groot deel van haar 500 leden kampt. De situatie van acteurs zou de voorbije jaren nog verslechterd zijn.

Twee jaar nadat een inkomensonderzoek - besteld door toenmalig minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) - uitwees dat slechts 8 procent van de acteurs louter kan leven van acteerwerk en dat slechts de helft van het gemiddelde acteursinkomen uit acteren voortkomt, zou de situatie alleen nog maar dramatischer geworden zijn.

Tientallen leden van de Acteursgilde kwamen in de voormalige gebouwen van Studio Herman Teirlinck samen om een niet mis te verstane boodschap de wereld in te sturen.

"De Vlaamse fictie heeft de voorbije jaren een enorme sprong voorwaarts gezet, maar de sociale wetgeving is ter plaatse blijven trappelen", verwoordde voorzitter van de Raad van Bestuur Filip Peeters het.

"Velen denken aan stoppen. Er is dringend verandering nodig om te vermijden dat we weer altijd dezelfde twintig à dertig gezichten terugzien op het televisiescherm, zoals dat vroeger het geval was."

"Rechtstreekse tewerkstelling in plaats van interims"

De acteurs vragen onder meer dat vergoedingen voor het afstand nemen van rechten als roerende inkomsten gelden en geen voorwerp uitmaken van sociale bijdragen.

Ze willen ook dat het systeem van het artiestenstatuut makkelijker toegankelijker wordt voor jonge acteurs en dat een rechtstreekse tewerkstelling bij de werkgever weer de norm wordt, in plaats van de huidige trend richting interimbureau's waar acteurs tot 17 procent van hun loon moeten afstaan.

"Wij vragen geen loonsverhoging of een zak geld, maar de huidige regels zijn een kluwen en spreken elkaar vaak tegen", zegt ondervoorzitter Michaël Pas.

"Er is nood aan een systeem dat erkent dat tijdelijke werkloosheid inherent is aan onze sector. Het publiek heeft daar een verkeerd beeld van: je kan het hele jaar door op televisie te zien zijn, maar in totaal toch slechts een dertigtal draaidagen gehad hebben."

Meest gelezen