Jazzmuzikant Lander Gyselinck wint Vlaamse Cultuurprijs voor Muziek Auteur: Dominique Fiers

za 03/12/2016 - 19:01 Dominique Fiers Topdrummer Lander Gyselinck heeft de Vlaamse Cultuurprijs Muziek 2015 gewonnen. Gyselinck is pas 29 maar nu al een vaste waarde op de nationale en internationale jazzscène, zowel als muzikant als componist. Hij is onder meer bekend van zijn kwintet STUFF waarmee hij een crossgenre tussen hiphop en elektronische jazzfunk verkent. De Vlaamse Cultuurprijs Muziek is goed voor 10.000 euro en een bronzen beeld van kunstenaar Philip Aguirre.

Gyselinck volgde jazz en lichte muziek aan de Conservatoria van Gent en Brussel en studeerde een jaar aan de befaamde New School for Jazz en Contemporary Music in New York.

Zeer snel al ontwikkelde hij een eigen stijl en baande zich een weg in de avant-garde en de experimentele en improvisatiejazz. Met zijn kwintet STUFF haalt hij keer op keer uitverkochte zalen. STUFF tast de grenzen af van de groove met overbruggingen naar de hiphop en elektronische jazzfunk.

De jury is vol lof in haar rapport. “Deze drummer, componist en muziekduivel-doet-al is een bijzondere, creërende en straffe muzikant, die al op jonge leeftijd uitblinkt en over een enorm groeipotentieel beschikt. Hij is niet voor één gat te vangen en de creatieve spil bij diverse projecten”.

"Kunstenaar staat nooit op zich"

De laureaat zelf reageerde blij verrast. “Dit is een eer die ik niet zag aankomen. Het is een eer die ik te danken heb aan alle eigenzinnige artiesten, muzikanten, muziekliefhebbers, met wie ik het genoegen heb te mogen werken, van gedachten te wisselen en van wie ik altijd zal blijven leren. Dank u daarvoor. Een kunstenaar staat nooit op zich, maar staat altijd ook voor iets anders, voor een gemeenschap."

Gyselinck is behalve met zijn kwintet ook actief in een resem andere projecten. Zo stond hij aan de wieg van LABtrio en werkt hij regelmatig samen met grote namen als Kris Defoort, het Ragini Trio, zijn New Yorkse band Howard Peach. Hij treedt ook regelmatig alleen in het voorlicht met zijn soloproject Known Alone. Gyselinck won eerder o.m. al de Toots Thielemans Jazz Award, de Sabamprijs Jong Talent en de MIA 2015 voor muzikant van het jaar.

VRT ???media.video.type.mz_vod???
VRT ???media.video.type.mz_vod???