Prophets of Rage doet je smartphone op slot

De Amerikaanse supergroep Prophets of Rage heeft de smartphones van zijn fans op slot gedaan. Tijdens een concert in Los Angeles eerder deze week huurden ze Yondr in, een systeem waarbij concertgebruikers hun smartphone letterlijk achter slot en grendel moeten stoppen. Net zoals Adele en andere bekende artiesten maakt de groep een statement tegen het eindeloos filmen tijdens concerten. Prophets of Rage bestaat uit leden van Rage against the Machine, Public Enemy en Cypress Hill.
2009 AP

Met Yondr krijgen concertgangers bij aankomst een hoesje waar ze hun toestel moeten instoppen. Op dat hoesje staat een slot en zodra concertgangers een bepaalde zone betreden, meestal de concertzaal, gaat het hoesje automatisch op slot. Als ze de zone verlaten, gaat het slot opnieuw open.

In ons land gaan concertorganisatoren voorlopig niet zo ver. “Wij proberen niet te stiefmoederlijk te zijn” zegt Kurt Overbergh, artistiek directeur van de AB, in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Hij vindt het vooral belangrijk dat het publiek zich ervan bewust is dat het bijzonder storend kan zijn voor artiesten en andere concertgangers. In de AB hangt dan ook alleen de boodschap “Niet vergeten je telefoon aan te zetten na het concert”.

Boy George legt concert stil

Artiesten vinden het vaak bijzonder vervelend dat hun publiek voortdurend foto’s neemt of filmt, maar het is moeilijk hen tegen te houden. Ze zijn ook enorm afhankelijk van alles wat gepost wordt op social media. Soms loopt het wel uit de hand en grijpt een artiest in.

“Boy George heeft hier in de AB een concert stilgelegd omdat teveel mensen aan het filmen of fotograferen waren” vertelt Kurt Overbergh. Andere artiesten spelen bijvoorbeeld geen nieuwe nummers meer omdat hun nieuwe plaat nog niet uit is. Op die manier willen ze vermijden dat nummers uitlekken.

Heel vervelend voor het publiek, maar concertgangers reageren meestal begripvol. Volgens Kurt Overbergh spreken concertgangers elkaar vaak aan op storend gedrag. Hij vindt het dan ook niet nodig om een systeem als Yondr te hanteren.

Het bedrijf achter Yondr hoopt inmiddels het systeem verder te verkopen. Ook cabaretiers en klassieke musici experimenteren al met het systeem.

Meest gelezen