Waarom sterven zoveel beroemdheden dit jaar?

U hebt het wellicht ook gedacht na het nieuws van het overlijden van Prince. Het lijstje beroemdheden waar we dit jaar afscheid van moeten nemen, begint stilaan lang te worden. Maar hoe komt dat? Enkele verklaringen op een rij.

Zangers David Bowie, Michel Delpech en Maurice White, acteurs Michel Galabru en Alan Rickman, comedian Victoria Wood, The Eagles-drummer Glenn Frey, Frank Sinatra Junior, regisseur Ettore Scola en "vijfde Beatle" George Martin. Het is maar een kleine greep uit de namen die de afgelopen vier maanden op een trieste manier in het nieuws kwamen. In ons land kwamen daar ook nog onder meer Berre Bergen en Eddy Wally bij. En in Nederland namen ze afscheid van Johan Cruijff. Opmerkelijk, niet?

Ja, het klopt

De vraag leefde duidelijk ook op de redactie van de Britse openbare omroep BBC die het een en ander uitzocht. Eerst en vooral: ja, het klopt. Er zijn tot nog toe dit jaar al meer beroemdheden gestorven dan in dezelfde periode de afgelopen jaren. Zo bracht de omroep de eerste drie maanden van 2012 exact 5 overlijdensberichten van beroemdheden. Doorheen de jaren klom dat getal op tot 24 in 2016. Bijna vijf keer meer, dus. 

De BBC kijkt daarnaast ook naar deathlist.net, de website die elk jaar een voorspelling maakt van vijftig mensen die dat jaar wel eens zouden kunnen sterven. Meestal heeft de site het maar in zo'n tweetal gevallen correct, maar dit jaar zijn er tot op vandaag al vijf namen uitgekomen.

Babyboomgeneratie

Meer overlijdens, dus, maar is er ook een oorzaak achter te vinden? Wellicht wel, denkt de BBC. De omroep verwijst onder meer naar de zogenoemde babyboomgeneratie. U weet wel, het opvallend hogere aantal geboortes tussen 1946 en 1964.

Meer geboortes betekenen ook meer beroemdheden, die nu tussen de 52 en 70 jaar oud zijn. Onder meer Prince (57), Alan Rickman (69), David Bowie (69) en Victoria Wood (62) behoren tot die groep en zijn dit jaar overleden.

Meer beroemdheden en perceptie

Maar dat is niet alles. Er zijn namelijk ook gewoon meer beroemdheden dan vroeger. "In de tijd van mijn vader of grootvader waren enkel mensen van het witte doek bekend. Er was gewoon geen televisie", zegt Nick Serpell, de man die verantwoordelijk is voor de overlijdensberichten van de BBC.

En dan is er nog perceptie, onder meer door sociale media. Dezer dagen hoor je veel makkelijker dat iemand is overleden. Om een voorbeeld te geven: enkele uren voor het nieuws van Prince werden op Twitter maar liefst 400.000 berichten geregistreerd over het overlijden van worstelaarster en pornoactrice Joanie Laurer, beter bekend als Chyna. Iemand die bij ons niet bepaald bekend is en waar we anders ook niets over zouden horen.

Wat brengt de toekomst?

Wie vindt dat er nu al veel beroemdheden zijn gestorven in enkele maanden tijd, houdt zich maar best klaar voor de komende jaren, voorspelt de BBC. "De komende tien jaar zullen al deze mensen (uit de babyboomgeneratie, nvdr.) de 80 bereiken. Het aantal overlijdens zal de komende jaren wellicht doorgaan op dit niveau."

Meest gelezen