Stromae overrompelt Madison Square Garden

Stromae heeft geschiedenis geschreven in New York. De Belgische artiest is de eerste landgenoot die met zijn eigen act op het podium stond in Madison Square Garden. "In een nokvol Madison Square Garden - de plek waar hij in april nog flyers stond uit te delen - bespeelde hij New York van begin tot eind als een grootmeester", zag onze recensent Daan Bauwens in New York.

Het voorprogramma van Stromae in Madison Square Garden loog er al niet om. Jidenna - bekend van de hit “Classy man” die momenteel in elke club van Los Angeles tot New York grijsgedraaid wordt - opende de avond.

De tweede act was Grammygenomineerde Janelle Monae. Hoewel ze zich voordoet als de vrouwelijke Prince, kregen haar erotische heupbewegingen en moonwalks het publiek toch niet helemaal warm.

"A big deal"

Wanneer Stromae eerst als animatiefiguur neerdaalt op het podium verstilt het publiek. Op de eerste tonen van “Ta fête” bestormt hij het podium en veert 18.000 man op in een afgeladen vol Madison Square Garden. Stromae blijft koel onder het gekrijs, met gestileerde danspassen wanneer nodig.

Stromae houdt het tempo hoog en wanneer de zanger in “Bâtard” de “Flamands” en “Wallons” bij naam noemt, stijgen uit verschillende plaatsen in het publiek luide kreten op. Aan Belgische vlaggen trouwens ook geen gebrek. En premier Michel staat mee te genieten links voor het podium.

In “Racine carré” laat Paul Van Haver zich pas helemaal gaan. Begeleid door een briljante lichtshow springt hij het podium over en doet hij Madison Square Garden al dansend het vredesteken maken. “Te quiero” en “Rendez-vous” volgen, allemaal even enthousiast meegezongen door het publiek, al is het Frans. “New York, bonsoir”, zegt de zanger tussendoor, “this is a big deal, we know.”

Meer dan Belgische frieten

Net voor "Ave Cesaria" gaat Stromae - net als de bezongen Cesaria Evora - whisky drinken aan een tafeltje voor de band. Zowel zanger, band als publiek zijn aan het eind even uitgedanst. Het rustpunt wordt ingezet met “Quand c’est”, Stromaes song over kanker.

Stromae ontpopt zich verschillende keren tussen de songs tot onvervalst comédien met een eindeloos zelfvertrouwen. Het lijkt improvisatie.

Al dansend op Major Lazer zegt hij dat hij zich eigenlijk niet goed voelt. “Why?” vraagt Madison Square Garden. Omdat hij in een restaurant een hamburger gegeten heeft met French fries. “While French fries are Belgiaaan!”, schreeuwt hij. En ook wijn is volgens hem Belgisch. En ook de croissant is Belgisch.

Wanneer het licht uitvalt - verschillende keren tijdens deze act - is het uiteraard de schuld van de Franse lichttechnieker. Paul Van Haver heeft het publiek op zijn hand. Onder boegeroep van de Franse toeschouwers wordt “Moules frites” ingezet.

New York wordt pas echt goed gek wanneer op de eerste tonen van “Formidable”. Stromae wordt aan het eind van het nummer - helemaal op zijn Amerikaans - van het podium gedragen.

Om terug te keren als Michael Jackson, met bijbehorende scheve hoed, pose en kostuumvest onder een welgemikte spot. “Alors on danse” zet New York in lichterlaaie en wordt onder andere gezongen op de tonen van Crystal Waters “Gypsy woman”, “Rhythm is a dancer” van Snap! en “Insomnia” van Faithless.

Thuismatch in New York

De bisronde is voor “Papaouté”, waarbij de originele song plots op zijn Rwandees wordt gezongen en gespeeld. Stromae bedankt muzikanten, zijn familie - voltallig in de zaal - en alle medewerkers op zijn Amerikaanse tournee.

Als klap op de vuurpijl trakteert Stromae het publiek uiteraard op een a capella-versie van “Tous les mêmes” - afgeteld in het Nederlands.

Dit concert lijkt een thuismatch. “Kan een Europese ster Madison Square Garden veroveren?”, vroeg de New York Times zich gisteren nog af. Het antwoord is ja. Staat Stromae op het punt een Europese superster te worden in Amerika? In New York alleszins wel.

Meest gelezen