300 deelnemers aan eerste Indiase Kleurenfestival in Leuven Auteur: Belga

za 01/08/2015 - 19:35 Belga Op een zonovergoten Ladeuzeplein hebben de Indian Students' Association Leuven (ISAL) en India House tussen 13 en 16 uur voor het eerst in Leuven een Indiaas Kleurenfestival georganiseerd voor het brede publiek.

Tijdens het traditionele feest Holifeest werd er gedanst op feestelijke muziek en vooral veel (natuurlijke en afwasbare) poederverf naar mekaar gegooid. Volgens organisator Geert Robberechts daagden verspreid over de namiddag ongeveer 300 personen op.

Het Holifeest en het gooien van kleurrijke poederverf is een aloude Indiase traditie waarbij los van enige religieuze connotatie en gewoon voor de pret het begin van de lente en de overwinning van het goede op het kwade gevierd wordt.

"ISAL, dat circa 400 Indiase studenten en onderzoekers groepeert die momenteel in het Leuvense studeren, viert dit feest al vele jaren in eigen kring. Naar aanleiding van de oprichting in Leuven van het India House in het najaar van 2013 wilden ze het gebeuren opentrekken naar een breder publiek", zegt Robberechts.

"Het feest ging om 13 uur van start met een traditionele ceremonie waarbij een lamp wordt aangestoken. Vervolgens werd op een afgebakende dansvloer continu dansmuziek gedraaid, zowel Bollywoodstukken als westerse muziek, en werd er naar mekaar poederverf gegooid in een vijftal verschillende kleuren."

Gezien het succes verwacht Robberechts dat het spektakel voortaan jaarlijks zal worden georganiseerd in Leuven. "Ook elders in de wereld worden er meer en meer kleurenfestivals georganiseerd. Dat is onder meer het geval in Nederland en in ons land heb ik weet van Puurs", aldus Robberechts, die coördinator is van het India House in Leuven.