Australië neemt deel aan het 60e Eurovisiesongfestival

Australië neemt dit jaar deel aan het Eurovisiesongfestival. Ja, dat heeft u goed gelezen. De Australiërs zenden al jarenlang het muziekfestival live uit op televisie en kan daar steeds meer kijkers bekoren. Speciaal voor de zestigste verjaardag van het Eurovisiesongfestival nemen ze er nu ook aan deel.

Het Eurovisiesongfestival vindt dit jaar plaats in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen en viert haar zestigste verjaardag. Helemaal in thema met de slogan van dit jaar - building bridges - krijgt deze jubileumeditie een wel erg uitzonderlijk deelnemend land: Australië. Het land van de kangoeroe wordt geen vast deelnemend land. Het blijft dus bij één deelname. De teller van het aantal deelnemende landen voor dit jaar staat daarmee op 40.

De Australiërs zijn gek op het Eurovisiesongfestival. Sinds het daar live wordt uitgezonden, kan het jaar na jaar meer kijkers bekoren. Nu de Aussies zelf deelnemen, zullen ze ook mogen stemmen in de halve finales en in de echte finales. Gezien de eenmaligheid van hun deelname mogen ze net als de grote landen (Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Groot-Brittannië) rechtstreeks naar de finale.

De vraag blijft natuurlijk wat er gebeurt als Australië het Eurovisiesongfestival wint? Gelukkig heeft de European Broadcast Union - die het muziekfestival organiseert - daar aan gedacht. Mocht Australië de hoofdvogel afschieten, dan wordt het volgend jaar in een willekeurige Europese stad georganiseerd. Canberra zou in dat geval uitzonderlijk voor de tweede keer een deelnemer sturen.

Andere vreemde eenden in de bijt

Australië is niet het eerste niet-Europese land dat deelneemt aan het Eurovisiesongfestival. Ook Israël en Azerbeidzjan nemen al jaren deel aan de liedjeswedstrijd. Al zijn die landen - in tegenstelling tot Australië - wel vaste leden van de European Broadcasting Union (EBU).

Het meest opmerkelijke deelnemende land is wellicht Marokko in 1980. Ook dat land liet het bij slechts één deelname. Al was dat wellicht te wijten aan de tegenvallende resultaten. Marokko eindige immers op de laatste plaats. Het land was speciaal voor die deelname toegevoegd aan het lijstje van kandidaat-leden van de EBU en staat daar sindsdien nog steeds op.

Meest gelezen