Muziek is constante in het leven van Dani Klein

De Brusselse zangeres Dani Klein (62) wordt gelauwerd voor haar lange internationale carrière en haar opmerkelijke stem. Ze had wereldwijd succes met Vaya Con Dios, de band die sinds 1986 meer dan 10 miljoen albums verkocht heeft. Eind oktober vorig jaar nam ze definitief afscheid van de band op het podium, maar muziek is een constante in haar leven.
BELGA/MAETERLINCK

Dani Klein wordt op 1 januari 1953 als Danielle Schoovaerts geboren in Schaarbeek. Ze groeit op in Brussel en wordt opgevoed in het Frans, maar haar moedertaal is het Brusselse dialect. In 2012 wordt ze zelfs uitgeroepen tot "Brusseleir van 't joâr".

Schoovaerts zet in 1979 haar eerste passen in de muziekwereld aan de zijde van Maurane in een musical over Jacques Brel. In 1984 wordt ze lid van Arbeid Adelt!, de groep rond Marcel Vanthilt (zie video). Ook Willy Willy zit tijdelijk in de groep.

In 1986 treden Dani Klein, Willy Willy en bassist Dirk Schoufs voor het eerst op als groep tijdens de opening van een kledingzaak van een vriendin van Klein. Op de setlist staan "You let me down" van Billie Holiday en "Johnny" en "L'homme à la moto" van Edith Piaff.

Het klikt muzikaal tussen het drietal, dat een mix maakt van de verschillende stijlen waar ze zelf voeling mee hebben. "Dirk bracht meestal het basisidee aan", zegt Dani Klein daarover in 2006 in De Standaard. "Hij had een groot talent voor eenvoudige, catchy melodietjes. Meestal schreef ik een tekst: over liefde, ontrouw, gebroken relaties, altijd met een donker kantje. Mijn eigen leven, kortom. Dirk hield erg van rockabilly, swing en jazz. Willy was vooral met rock en punk bezig. Ik was een beetje ouder en kende de soul en het chanson, waar ook mijn vader al naar luisterde. Die drie samen hebben we gemengd en zo is de muziekstijl van Vaya Con Dios ontstaan, die blijkbaar zeer goed aansloeg."

Vaya Con Dios breekt internationaal door

Na hun deelname aan de Bacarabeker verlaat Willy Willy, de ex-partner van Dani Klein, de groep. Hij kiest definitief voor The Scabs. Klein is intussen ook samen met Dirk Schoufs. Hun eerste single "Just a friend of mine" wordt een hit en het gaat snel voor de groep. Te snel misschien, want in haar memoires, die in 2012 uitkomen, geeft Klein aan dat iedereen zijn evenwicht kwijt is en Dirk Schoufs het maar moeilijk kan verkroppen dat alle aandacht plots naar haar gaat. Voor hun eerste album schrijven ze nummers als "Don't cry for Louie" en "Puerto Rico". Er volgt een Europese tournee.

In 1991, tijdens de opnames van het tweede album "Night owls" met daarop hits als "Nah, neh, nah" en "What's a woman", gaan Klein en Schoufs uit elkaar. Schoufs wordt wat later ook uit de groep gezet. Op 24 mei 1991 sterft hij op 29-jarige leeftijd als gevolg van een cocktail van medicijnen, alcohol en cocaïne. Ook Klein heeft in haar leven heel wat roesmiddelen tot zich genomen. "Ik heb alles gedaan wat God verboden heeft: drank, drugs, cocaïne en heroïne, zij het dat laatste zonder spuit", vertelt ze in 2012 in De Morgen. "Gelukkig heb ik geen aanleg voor verslavingen." Klein gaat solo door met de naam Vaya Con Dios. "Night owls" verkoopt erg goed in Europa, vooral in Frankrijk en Duitsland.

In 1992 verschijnt het derde album "Time flies". Voor dat album moet Dani Klein op zoek naar nieuwe partners om muziek mee te creëren, het wordt een melancholische plaat. Ondanks alle tumultueuze gebeurtenissen blijft de groep populair in Europa en Zuid-Amerika. De clip van "Heading for a fall" wordt in hoge rotatie op MTV gedraaid. In 1993 gaat de groep op wereldtournee. In 1995 komt het album "Roots and wings" uit. "Don't break my heart" wordt de eerste single.

"Nadat Vaya veel platen verkocht had, eiste ik een nieuwe onderhandeling over ons contract", schrijft Klein in haar memoires. "Ik wist dat ik voor mezelf moest zorgen. Ik wist ook dat ik iets waardevols in handen had. Als je makkelijk en meegaand bent, word je als een deurmat behandeld. Zeker als je een vrouw bent. Dat bezorgde me snel de reputatie van zakenvrouw. Ik was "een moeilijke". Ik heb geleerd dat je respect moet afdwingen. Respect voor mezelf en mijn muzikanten als het op contracten aankomt. Respect voor mijn fans, als het op muziek en concertzalen aankomt."

Het einde en de heropleving van Vaya Con Dios

Dani Klein vindt het moeilijk om samen te spelen met mensen die weinig voeling hebben met haar muziek en die het enkel voor het geld lijken te doen. "Roots en wings" doet het qua verkoop niet zo goed als verwacht en ook de concerten raken minder makkelijk uitverkocht. In 1996 kondigt Dani Klein aan dat ze stopt met de groep. In 1999 richt ze met een groep vrienden een nieuwe band op, Purple Prose, maar nieuw succes blijft uit.

In 2004 blaast Klein Vaya Can Dios nieuw leven in omdat ze na een tijd toch het creatieve proces mist, er wordt met "The promise" ook een nieuwe plaat uitgebracht, een album met eigen nummers en covers erop. In februari 2006 krijgt Dani Klein als eerste vrouw een "lifetime achievement"-ZAMU Award (zie video) voor haar hele carrière.

In 2009 brengt Dani Klein "Comme on est venu..." uit, het eerste album waarvoor ze songs in haar moedertaal, het Frans, schrijft. Ze schakelt haar zoon Simon, ook een van de mensen achter Stromae, in als producer, ze omschrijft hem als "de sleutel die deze plaat zou doen werken".

Op 25 oktober 2014 neemt ze op het podium van Vorst Nationaal dan definitief afscheid met Vaya Con Dios. "Het is voor mij het juiste moment om afscheid te nemen", zegt Klein. "Ik ben blij dat ik dit nu doe. Als je ouder wordt, ben je niet meer zo fit. Vroeger kon ik zo drie of vier concerten na elkaar spelen." Toch is ook dit geen definitief afscheid, belooft ze. "Ik ga nog zingen, maar niet meer zo'n zware optredens, kleinere optredens of zo."

BELGA/LALMAND

De oorsprong van de naam Vaya Con Dios

In haar memoires schrijft Dani Klein hoe de band aan zijn naam kwam. "Ik wilde geen Engelse naam, maar iets ongewoons. Op een avond zaten Dirk en ik tv te kijken. In een reportage over de Cubaanse wijken in Miami zagen we een muur vol graffiti. Een van de tags was Vaya Con Dios. Dirk kende die uitdrukking uit cowboyfilms en vond dat iets romantisch hebben. We waren allebei enthousiast. Letterlijk betekent het "Ga met God", maar je kunt het evengoed vertalen als "vaarwel", een manier om iemand het beste toe te wensen. Dat vond ik speciaal, en ook Willy was snel akkoord."

Meest gelezen