Vaya Con Dios slaat de allerlaatste pagina om Auteur: Stéphanie Borgers

zo 26/10/2014 - 08:54 Stéphanie Borgers De 61-jarige Dani Klein heeft officieel een punt achter Vaya Con Dios gezet. Voor het allerlaatste concert van de Farewell-tour in Vorst Nationaal slaat de band een boek van twintig jaar performance dicht. Een thuismatch voor Dani, en onze redactrice ging mee afscheid nemen.

Oude kiekjes met dierbaren op groot scherm, beelden van feestjes op tournees, achter de schermen dollen in de kleedkamers, en artistieke zwart-wit-fotoshoots. Al voor het optreden begint, kan het publiek meegluren in het Vaya Con Dios-fotoalbum. Dani Klein verschijnt er met haar wilde haren in alle kleuren en poses, duidelijk genietend van het wilde rock-’n-roll-leven. Even onherkenbaar betreedt ze na een aanmoedigend applaus het podium.

Muzikale grenzeloosheid

CuttingEdge.be

Met een strakke chignon en een zwarte blazer komt de intussen 61-jarige Klein op. Ze opent de avond traag met “One silver dollar” en “Time flies”. Het publiek uit voor de eerste keer zijn enthousiasme tijdens “Johnny”, vooral wanneer de eerste solo’s van pianist William Lecomte en drummer Han Wouters de zaal vullen.

Op de achtergrond prijkt tijdens het lied niet toevallig een zwart-wit portret van Dirk Schoufs, geliefde van Klein en medestichter. Begin jaren negentig overleed hij aan een overdosis.

De intieme sfeer wordt weggeblazen wanneer de eerste gast van het afscheidsfeest verschijnt. Arbeid Adelt, met frontman Marcel Vanthilt, brengt een psychedelische versie van “Décoiffé”. Naar de immer warrige kapsels van de jonge Dani, licht Vanthilt toe. Als achtergrondzangeres bij de groep zette ze haar eerste stapjes in de muziekwereld.

De wereld rond

Tussen de nummers door vertelt ze hoofdzakelijk in het Frans anekdotes uit haar vrijgevochten verleden. Met de Franse chansons zoals “Quand elle rit aux eclats” en “Comme on est venu” heeft ze het publiek, van wie de meerderheid Franstalig, snel mee, maar dansen zit er nog niet in. Ook de exotische act door achtergrondzangeres Maria Levransky en twee andere Molukse dames krijgt (nog) geen beweging in de massa.

Plots wordt een intiem onderonsje gecreëerd, vooraan op het podium, op vijf hoge stoelen voor het zangteam. Het eerste kippenvelmoment is er tijdens een kwetsbare versie van “What’s a woman with a man”, met de eerste staande ovaties en een lange klapsessie als gevolg.

Ze gaat de jazz-tour op met een uptempo versie van “Don’t cry for Louie”, heftig begeleid op trompet, en ze laat ons mee vingerknippen op een uitgeklede uitvoering van “Just a friend of mine”. Of we zin hebben om te zingen, vraagt ze dan.

Dat en een zwoele intro op een Spaanse gitaar, en iedereen reist al in gedachten mee naar (Ay ay ay) Puerto Rico. Het refrein wordt uit volle borst meegezongen, maar ondanks de stijgende ambiance wordt er vreemd genoeg op de pauzeknop gedrukt.

Dansend naar de eerste rij

CuttingEdge.be

Na de pauze zetten twee Spaanse gasten, gitarist Nono García en zangeres Amparo Cortés, een pittig flamencolied in. Het is een tweede kippenvelmoment, als Klein arm in arm met Cortés de vurigste noten meezingt.

Bij “Don’t break my heart” gaan tientallen stoelen aan de kant, en de fans banen zich dansend een weg naar het podium. Ook boven vullen de trappen zich met dansers. Haar verwonderde “Wauw, wauw, wauw!” geeft aan dat ze dit waarschijnlijk niet had zien aankomen na de povere respons van de dag ervoor in de Lotto Arena. “Stom dat er nu net een droeviger nummer aan komt.” Toch blijven een honderdtal fans staan waar ze geraakt zijn, en beginnen enkele koppels te slowen.

Look at us now

Voor een ode aan Brusselaar Jacques Brel wordt vriendin, en voormalig lid van Vaya Con Dios, Maurane erbij gehaald. Met videobeelden van Dani en Maurane die in een Jacques Brel-musical meezongen in 1979, brengen ze samen Brels “Bruxelles”.

Iedereen voelt dat nu de laatste spurt naar de climax is ingezet. De latino-beats van “Pauvre diable” en “Je l’aime, je l’aime” doen de heupen wiegen. Vaya Con Dios heeft zijn publiek waar hij het hebben wil: iedereen staat recht met een luid applaus net wanneer de band voor de eerste keer van het podium gaat.

Eenmaal teruggeroepen op het podium wordt er nog een laatste keer teruggeblikt. Medestichter Willy Willy en Klein brengen de gloednieuwe afscheidssong “Look at us now”. Ze vertellen het verhaal van hun vrijgevochten leven.

Een ideaal opstapje voor het laatste lied van de avond. “Nah, neh, nah” slaat het hek van de dam en laat enkel nog dansende lijven en lege stoelen over. Maar dan - na een uitgerekt applaus, buigingen en dankbetuigingen - is het officieel voorbij. Dani Klein keert blootsvoets terug backstage met haar laatste woorden voor de fans: “Vaya Con Dios”, oftewel “Ga nu met God”.


eerder verschenen: