Devlies: "Laatste kans voor belspelletjes"

Staatssecretaris voor de Coördinatie van de fraudebestrijding Carl Devlies (CD&V) is niet van plan om belspelletjes op tv meteen te verbieden. Er ligt wel nieuwe, strengere wetgeving klaar.

Gisteravond kwam in het Eén-programma "Basta" van Neveneffecten aan het licht dat de makers van de belspelletjes op televisie er nog steeds ongure praktijken op na houden. "Basta" stuurde een infiltrant op pad die een halfjaar lang als belspelpresentator aan de slag ging. Hij kon aantonen dat de kijkers van de spelletjes nog steeds bedrogen en belogen worden, ondanks eerdere maatregelen van de overheid.

Staatssecretaris Devlies wil de spelletjes echter nog niet meteen verbieden, zoals in Nederland wel het geval is. "Het principe van de nieuwe kansspelwet is om het bestaande aanbod van kansspelen te gedogen en te reglementeren en de speler beter te beschermen", zei hij in "De ochtend" op Radio 1. Die nieuwe kansspelwet werd van kracht op 1 januari.

De staatssecretaris heeft inmiddels ook een Koninklijk Besluit klaar waardoor de nieuwe kansspelwet ook van toepassing is op de belspelletjes. Daardoor kunnen ook bijkomende sancties genomen worden, zoals boetes, schorsingen of intrekking van vergunningen, legde Devlies uit. Volgens hem zal het nieuwe KB de voorwaarden voor de spelletjes "toch wel streng" maken.

Een van die "strengere" maatregelen is dat de vragen op voorhand moeten worden overgemaakt aan de Kansspelcommissie. Een rekensleutel gebruiken die door een wiskundige pas na anderhalf jaar opgelost kan worden, "kan niet", gaf Devlies toe. "De vragen zullen nu duidelijk en ondubbelzinnig moeten zijn. Er gebeurde tot nog toe geen controle op de inhoud van de vraag en dat is een nieuw element."

Devlies wil de belspelmakers naar eigen zeggen nog één kans geven. "Indien nu zou blijken dat dit nog niet voldoende is, dan ben ik er wel voorstander van dat de belspelletjes zouden worden verboden", zei hij. "Dit is de laatste kans die hen geboden zal worden." Volgens Devlies heeft de uitzending van "Basta" "heel veel nieuwe informatie bijgebracht die voor mij ook onbekend was". De staatssecretaris heeft de uitzending laten opvragen door de Kansspelcommissie om ze nog eens te analyseren.

"Banden tussen makers en commissie onderzoeken"

Devlies zei in "De ochtend" ook dat hij de vermoedelijke banden tussen de makers van belspelletjes en de Kansspelcommissie zal laten onderzoeken. In "Basta" werd door een van de makers van de spelletjes gesuggereerd dat de makers banden hebben met de commissie en dus weinig te vrezen zouden hebben.

"We zullen dat controleren. Dit is een nieuw element dat ik nog niet kende en dit ga ik zeker ook aan de voorzitter van de commissie overmaken", zei Devlies. "Dit moet onderzocht worden."

Wat het beleid ten opzichte van minderjarigen betreft, zei Devlies dat er in 2010 geen enkele klacht is binnengekomen over minderjarigen. De staatssecretaris liet de cijfers opvragen na een parlementaire vraag vorige week.

"Niet onder indruk van bedreigingen"

In "Basta" uitte een eindredacteur van de belspelletjes op VTM en 2BE even ook bedreigingen aan het adres van staatssecretaris Devlies. De staatssecretaris kon er in "De ochtend" nog mee lachen. "Ik ben niet echt onder de indruk. Gelukkig dat ik er nu nog mee kan lachen, dus zo bedreigend zal het wel niet geweest zijn", besloot hij.

Meest gelezen