De Wachter over Terlouw: "Wake-up call van wijze, oude man"

Psychiater Dirk De Wachter ziet het vurige betoog van Jan Terlouw niet als een apocalyptische boodschap, maar als een wake-up call. "Het feit dat de boodschap zo'n gevoelige snaar raakt is een bewijs dat veel mensen ermee bezig zijn", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Jan Terlouw heeft met zijn pleidooi over vertrouwen de afgelopen dagen duidelijk een gevoelige snaar geraakt bij velen. "Er hangen geen touwtjes meer uit de brievenbussen. We vertrouwen elkaar niet meer", vertelde de jeugdschrijver en oud-politicus in "De wereld draait door." Met die touwtjes uit de brievenbussen konden kinderen en volwassenen gewoon de deur opentrekken en binnenlopen, een fenomeen dat vandaag de dag verdwenen is.

Psychiater Dirk De Wachter ziet het feit dat de boodschap zo'n gevoelige snaar raakt als een bewijs dat veel mensen er mee bezig zijn en tegelijk vinden dat er iets moet veranderen.

Krachtige figuur

Volgens De Wachter is het vooral de figuur van Jan Terlouw die ervoor zorgt dat de boodschap zo krachtig overkomt. "Jan Terlouw spreekt krachtig, zonder beledigend te zijn of tegen schenen te stampen. Het is een wijze, oude man, die op een bedachtzame manier zijn punt maakt. Het feit dat hij dan toch zo fors uithaalt, doet mensen schrikken", vertelt De Wachter in een interview in het Radio 1-programma "De wereld vandaag".

De Wachter vindt dat Terlouw zeker een punt heeft. "Zolang het maar niet als een apocalyptische boodschap begrepen wordt. Ik denk dat het een soort wake-up call is. Hij zegt: "Kijk, er is een probleem". Laat ons daar nota van nemen en er iets aan proberen te doen. Zoals Stephane Hessel zegt: "Indignez-vous et engagez-vous." De boodschap impliceert dat we collectief moeten nadenken. Dat vind ik niet verkeerd."

Vroeger was niet per se beter

Toch nuanceert De Wachter ook de zogenaamde "touwtjes uit de brievenbussen". "Er was zeker meer controle in kleine dorpsgemeenschappen, maar daar kunnen we niet opnieuw naar toe. Die gemeenschappen waren ook kneuterig en vaak overgecontroleerd en stigmatiserend. Vroeger was niet altijd beter."

Hoewel De Wachter toegeeft dat er vandaag de dag meer juridische en controlerende instanties nodig zijn om de wereld te laten draaien, stemt hem dat niet per se pessimistisch. "Er moeten nu nieuwe evenwichten gezocht worden. Jonge mensen moeten manieren vinden om samen te leven en elkaar te vertrouwen. Natuurlijk is samenleven met verschillende gemeenschappen een uitdaging, maar ik ben niet pessimistisch als ik zie welke initiatieven jongeren vandaag de dag nemen."

Bekijk hier het fragment van Jan Terlouw in "De wereld draait door"

Meest gelezen