""Thuis"-kijkers zullen na dood Yvette een rouwproces moeten doorlopen"

Maar liefst 14.000 boodschappen staan er al op het onlinerouwregister van Yvette De Schrijver en de berichten blijven binnenstromen. Haar dood raakt duidelijk een gevoelige snaar bij veel Vlamingen. Voor Joris Bruyninckx, psycholoog, komt dat niet onverwacht: "Yvette was het bindmiddel in "Thuis" waar we allemaal naar opkeken", zo vertelt hij op Radio 1.
© VRT

Een rouwregister voor iemand die niet bestaat, het is geen verrassing voor Bryninckx: ""Thuis" is niet alleen een ontzettend vaak bekeken programma, maar Yvette vertegenwoordigt ook iets wat wij allemaal ongelooflijk goed kennen. Ze is de oeroma. We kijken niet alleen naar Yvette, maar ook naar de persoon die dat allemaal representeert. Dat zit in ons onderbewuste. Ze was als het ware het bindmiddel waar we allemaal naar konden opkijken. De kijkers zullen een rouwproces moeten doorlopen. Ze gaan op een andere manier naar "Thuis" moeten kijken en opnieuw zin geven aan "Thuis" zonder Yvette".

Toch noemt hij het onlinerouwregister niet zorgelijk. Bryninckx trekt de vergelijking met de dood van koning Boudewijn: "Koning Boudewijn stond voor iets. Een koning is een heel sterk archetype. En Yvette, als oeroma, was ook zo'n archetype. Mensen ondertekenen dat rouwregister ook vanuit een soort respect waarvoor ze stond".

Dunne grens tussen fictie en realiteit

"Als je je echt openstelt voor zo'n soap, elke dag opnieuw, kan ik mij inbeelden dat je echt meeleeft met een personage. Je hebt de favorietjes en de slechteriken. Alles is zo zwart-wit gespeeld dat het echte karakters worden".

Wanneer de lijn tussen fictie en realiteit té dun wordt, kan dat niet ongevaarlijk zijn. "Mensen die erg labiel zijn, kunnen soms echt wel naast de pedalen trappen. Denk daarbij aan aan stalking en zo meer. Dat zijn mensen die de fictie niet meer van de werkelijkheid kunnen onderscheiden. Daar moeten we wel aandacht voor hebben. We moeten als mens die twee van elkaar kunnen loskoppelen".

Meest gelezen