"Zomergasten" met Abou Jahjah lokt slechts 480.000 kijkers

De eerste aflevering van het Nederlandse VPRO-programma "Zomergasten" heeft slechts 484.000 kijkers gelokt. Voor de uitzending was er veel te doen rond het programma, want de centrale gast was de controversiële Belgisch-Libanese publicist Dyab Abou Jahjah. De Nederlandse media waren achteraf echter niet onder de indruk van zijn passage.

In de aanloop naar "Zomergasten" liet een aantal actiegroepen van zich horen omdat Dyab Abou Jahjah te gast zou zijn in het programma.

De Joodse actiegroep TOF (Tradition is Our Future) zette een advertentie in een krant waarin de VPRO ter verantwoording werd geroepen omdat het "gevaarlijk" was om de "militante en antisemitische" Jahjah een podium te geven. De belangenorganisatie Federatief Joods Nederland deed aangifte tegen hem en de zender.

Uiteindelijk lokte de uitzending slechts een half miljoen kijkers. Ter vergelijking: de eerste uitzending van "Zomergasten" vorig jaar was goed voor 800.000 kijkers, meldt NOS. Toen was Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam, de centrale gast.

Wat denkt de Nederlandse pers?

  • Het NRC Handelsblad was niet onder de indruk en zag vooral een presentator (Thomas Erdbrink) die in de aanval ging. "Abou Jahjah liet zich niet uit de tent lokken en pareerde kritiek overtuigend en nuancerend. De gevreesde radicale standpunten bleven beperkt", luidt het.
  • De Volkskrant kopt Jahjah wil gevaarlijk lijken, maar is het niet. "Hij was een man die aangepakt moest worden, maar die toch wel aan zijn eigen waarheid vasthield", schrijft recensent Haro Kraak. Kraak merkt ook op: "Zomergasten, het programma waar steeds minder mensen naar kijken, maar waar velen toch over willen meepraten."
  • Trouw ziet Jahjah "koketteren met outsiders-imago". "De hens ging er niet in, er knetterde nauwelijks iets", klinkt het. "Abou Jahjah is een intelligente redenaar en was op meerdere momenten de brenger van wat voor sommigen ongemakkelijke waarheden moeten zijn. Zijn argumentatie bijvoorbeeld waarom hij de staat Israël niet erkent - met een verwijziging naar het apartheidsregime van Zuid-Afrika - : gespreksleider en journalist Thomas Erdbrink kreeg er geen speld tussen. De activist ontkende ook niet dat hij en velen van zijn vrienden op 11 september 2001 echt vreugde voelden omdat Amerika nu ook eens klappen kreeg. En legde uit waarom. Abou Jahjah is in staat om de andere kant van de medaille inzichtelijk te maken."

Meest gelezen