VRT gaat met 3 Belfius Persprijzen aan de haal Auteur: Alexander Verstraete

di 24/05/2016 - 20:51 Update: di 24/05/2016 - 20:58 Alexander Verstraete Bij de uitreiking van de Belfius Persprijzen is de VRT drie keer in de prijzen gevallen. In de categorie radiopers won de reportage "Vluchtelingenstroom Balkanroute" van Mieke Strynckx. In de categorie televisiepers ging de prijs naar "De verdeelde klas", een reportage van "Koppen". De radioreportage "De radicale aanpak" van Katrien Peirsman haalde het in de categorie lokale pers.

In Brussel zijn vanavond de Belfius Persprijzen uitgereikt. Dat zijn jaarlijkse prijzen van de gelijknamige Belgische bank die de beste artikels, radio- en televisiereportages en onlinejournalistiek belonen en dit in de Nederlandstalige, Franstalige en Duitstalige landsgedeelten. Dit jaar waren de prijzen al aan hun 53 editie toe.

“Het zal u verbazen, maar ook bankiers hebben een hart”, sprak Jos Clijsters de zaal toe. Hij is de voorzitter van de raad van bestuur van Belfius. “Jullie rol is van onschatbare waarde, veel groter dan die van ons. Goeie journalisten verbeteren de wereld, slechte journalisten doen helaas het omgekeerd."

"Ik probeerde niet in de emotie mee te gaan"

Alles samen waren 42 journalistieke werken genomineerd. 14 werken gingen met een prijs naar huis. De VRT viel uiteindelijk drie keer in de prijzen. Als eerste mocht Katrien Peirsman het podium op. Zij won in de categorie lokale pers voor “De radicale aanpak”, een radioreportage over terreur die ze voor Radio 2 Antwerpen maakte. “Met deze reportage wou ik een overzicht brengen van hoe het gevoel van terreur in de provincie Antwerpen leeft”, zei ze.

Ook Mieke Strynckx viel in de prijzen en wel voor “Vluchtelingenstroom Balkanroute”, een radioreportage die ze voor het VRT-radionieuws maakte over de vluchtelingen die wachten aan de grens tussen Griekenland en Macedonië. “De situatie was erg aangrijpend, ik probeerde niet in de emotie mee te gaan”, zei ze over de zakelijke toon waar de jury haar om looft. “Ik ben alles samen drie keer ter plekke geweest. Soms moest ik zelf zaken gaan uitleggen in naam van de vluchtelingen omdat zij zelf geen Engels spraken. Ik moest opletten dat ik dat niet te vaak deed.”

Jane Elliott

Tot slot haalde de “Koppen”-reportage “De verdeelde klas” van Guy De Troyer, Sara Van Boxstael en Sofie Coucke het in de categorie televisiepers. In de reportage herhalen ze een beroemd sociaal experiment van Jane Elliott om kinderen bewust te maken van discriminatie. “We wilden laten zien hoe het voor kinderen voelt om systematisch negatief benaderd te worden”, klonk het in een reactie.

VRT vod

Winnaars Nederlandstalige pers:

- Digitale pers: “De gezondheidsrevolutie” van Wouter Van Driessche, Raphael Cockx, Dirk Selleslagh, Maarten Lambrechts en Filip Ysenbaert voor De Tijd
- Lokale pers: “De radicale aanpak” van Katrien Peirsman voor Radio 2 Antwerpen (VRT)
- Schrijvende pers: “De Geheimen van de Staatsveiligheid blootgelegd” van Lars Bové voor De Tijd
- Radiopers: “Vluchtelingenstroom Balkanroute” van Mieke Strynckx voor het VRT-radionieuws
- Televisiepers: “De verdeelde klas” van Guy De Troyer, Sara Van Boxstael en Sofie Coucke voor “Koppen” (VRT)
- Financiële en economische pers: “Onze rusthuizen doorgelicht” van Ine Renson en Jasper D’Hoore voor De Tijd

Winnaars Franstalige pers:

- Digitale pers: "Prof, le plus beau métier du monde. Vraiment ?" van Nicolas Becquet, Anne-Sophie Bailly, Raphael Cockx, Sophie Leroy, Danaé Malengreau, Antonin Marsac, Salim Nesba en Bastien Pechon voor lecho.be
- Lokale pers: "Côté cour – côté pigeon" van Chantal Notté en Guillaume Dujardin voor notélé
- Schrijvende pers: "Le goût amer des pilules Mithra" van David Leloup voor Médor
- Radiopers: "En urgence" van Maxime Paquay voor de RTBF
- Televisiepers: “L’obsession du prix bas” van Danielle Welter voor de RTBF
- Financiële en economische pers: “Les prophètes de malheur ont-ils raison?” van Pierre-Henri Thomas voor Trends/Tendances

Overige:

Duitstalige pers: "Frieden in Zeiten des Terrors" van Marion Schmitz-Reiners voor GrenzEcho/belgieninfo.net
Foto: "Chasseurs de dealers: La brigade des stups de Charleroi" van Roger Job voor Paris Match Belgique