Europa legt grens voor Facebookprofiel op 16 jaar

Vanaf 2018 mogen jongeren onder 16 jaar van Europa niet langer een Facebookpagina aanmaken zonder toestemming van hun ouders. Ook voor andere sociale media wordt dezelfde leeftijdsgrens opgelegd. Ons land mag nu zelf bepalen of het de grens van 16 jaar zal hanteren.
imago stock&people

Het Europees parlement keurde twee weken geleden een wet goed die jongeren onder 16 jaar verbiedt om een Facebookprofiel aan te maken als ze geen toestemming hebben van hun ouders. Tot voor kort waren hier nog geen regels over, al werd vaak uitgegaan van de leeftijdsgrens van 13 jaar omdat de meeste sociaalnetwerksites jongere kinderen weigeren.

België bepaalt zijn eigen regels

Pas vanaf 2018 gaat de wet van kracht in de Europese lidstaten, maar dat wil niet zeggen dat ook in België de grens op 16 jaar wordt gelegd. De lidstaten kunnen zelf bepalen wanneer jongeren zelfstandig een profiel mogen aanmaken op sociale media, op voorwaarde dat die leeftijd niet onder 13 jaar ligt.

"Europa wil Facebook voor jongeren niet verbieden, maar wil de rechten van de jongeren wel beschermen door hun ouders in te schakelen", zegt Margot Neyskens, de woordvoerster van staatssecretaris van Privacybeleid Bart Tommelein (Open VLD). "We gaan binnenkort samenzitten met de regio's en de tijd nemen om het debat grondig te voeren. De uiterste deadline is 2018. De tijd moet ook uitwijzen hoe we de leeftijdsgrens specifiek gaan controleren."

Ook minister van Media en Jeugd Sven Gatz (Open VLD) vindt het belangrijk om rond de tafel te gaan zitten. “Een derde van de internetgebruikers vandaag zijn minderjarigen. Kinderen komen veel vroeger in contact met nieuwe media dan ooit het geval was. Het is hun toekomst. We moeten hen daarom op een juiste manier leren omgaan met de positieve en negatieve aspecten van internetgebruik en dus volop inzetten op mediawijsheid", schrijft hij op zijn website. Daarbij is een combinatie van maatregelen en initiatieven wenselijk, vindt de minister.

"Sluit niet aan bij leefwereld van jongeren"

Volgens kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen schiet de Europese maatregel tekort. "Het is een maatregel die goed bedoeld is, maar ze sluit niet aan bij de leefwereld van de jongeren. Sociale media zijn alomtegenwoordig en ze zijn belangrijk voor deze kinderen, bijvoorbeeld op het gebied van vriendschap", aldus Vanobbergen.

Het is dan ook beter om in te zetten op mediawijsheid en onderwijs in de plaats van de grens op te trekken van 13 naar 16 jaar, zegt de kinderrechtencommissaris. "Jongeren zullen wel achterpoortjes vinden om de wetgeving te omzeilen, net omdat sociale media zo belangrijk voor hen zijn. Het lijkt ons dan ook beter om hen voldoende te informeren en te werken aan hun mediagebruik."

Regels eenvoudig te omzeilen

Ook meerderheidspartij N-VA wil de grens verlagen naar 13 jaar. "Veel jongeren onder de 16 zitten nu al op sociale media", zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Lorin Parys (N-VA). "Het zou dan ook wereldvreemd zijn om hen wettelijk de pas af te snijden en hen een belangrijk communicatiemiddel en de kans op participatie te ontzeggen."

Daarnaast zijn de regels gemakkelijk te omzeilen, zegt collega Miranda Van Eetvelde (N-VA). "Jongeren moeten vaak gewoon een geboortedatum ingeven en je kan dus gewoon een fictieve leeftijd opgeven. Wij pleiten er met N-VA dan ook voor om meer in te zetten op sensibilisering en mediawijsheid. Jongeren moeten weten waarmee ze bezig zijn als ze online gaan, maar dat is geen reden om hen die toegang te ontzeggen", volgens Van Eetvelde.

Meest gelezen