Kuifmakaak heeft auteursrechten op selfie niet

De auteursrechten op een selfie genomen door een kuifmakaak liggen niet bij het dier zelf. Dat heeft een rechter in San Francisco geoordeeld. Daarmee komt voorlopig een einde aan een auteursrechtenkwestie die al sinds 2014 aansleept.
Een van de bewuste selfies.

Naruto, zoals de kuifmakaak heet, kreeg in 2011 op het eiland Sulawesi het fototoestel van de Britse fotograaf David Slater te pakken. De kuifmakaak slaagde erin enkele foto's van zichzelf te nemen. De foto's gingen de wereld rond maar over de auteursrechten ontstond een hele discussie. Wie is de fotograaf: diegene die het toestel opstelt, of diegene die op de knop drukt? En wat als de fotograaf juist een aap/dier blijkt?

Slater claimt dat de foto's wel degelijk zijn intellectuele eigendom zijn. Wikimedia, het Amerikaanse internetbedrijf achter Wikipedia, zag dat anders en stelde de foto's op zijn databank rechtenvrij ter beschikking. Bij Wikimedia beroepen ze zich op de Amerikaanse wetgeving die stelt dat geen auteursrecht geldt op werk dat niet afkomstig is van mensen.

Dierenrechtenorganisatie PETA moeide zich ook in de discussie en sleepte Slater voor de rechtbank. "Naruto heeft de foto genomen, dus hij heeft recht op de rechten zoals elke andere fotograaf." De rechter heeft die redenering dus niet gevolgd. PETA beraadt zich over verdere stappen.

Meest gelezen