"L'origine du monde" versus Facebook voor Franse hof van beroep Auteur: Alexander Verstraete

wo 06/01/2016 - 20:29 Alexander Verstraete In Parijs buigt het hof van beroep zich sinds vandaag over de juridische strijd tussen Facebook en een Franse gebruiker van de sociaalnetwerksite. De man zag zijn account geblokkeerd nadat hij een afbeelding van het schilderij "L'origine du monde" had gepost en dat neemt hij niet.

Het is een zaak die al bijna vijf jaar aansleept: de ruzie tussen Facebook en een Franse leerkracht uit Parijs. Alles begon toen de man op zijn Facebookpagina een link plaatste naar een reportage over het schilderij "L'origine du monde" van Gustave Courbet (kleine foto) uit 1866. Dat toont een naakt vrouwenlichaam met de benen gespreid.

Wikimedia Commons

De Facebookpost in kwestie was vergezeld van een afbeelding van het schilderij en dat is tegen de regels van Facebook. Die verbieden elke afbeelding van naakt, ook als het om kunst gaat. Facebook blokkeerde daarom het account van de leerkracht. Die voelde zich geschonden in zijn vrijheid van meningsuiting en protesteerde herhaaldelijk bij de sociaalnetwerksite. Omdat hij naar eigen zeggen nooit een antwoord kreeg, stapte hij naar de rechter.

Op 27 februari 2011 kwam de zaak voor in eerste aanleg. Sinds vandaag buigt het hof van beroep van Parijs zich over de affaire. Volgens de advocaat van de leerkracht heeft hij twee eisen: het vrijgeven van zijn Facebookpagina én een schadevergoeding.

Lange tijd heeft Facebook zich verscholen achter een clausule in de gebruikersvoorwaarden die stelt dat enkel de rechtbank van Santa Clara in Californië een geschil met een gebruiker kan behandelen. In maart jongstleden verklaarde het zogenoemde tribunal de grande instance de Paris zich evenwel bevoegd om over de zaak te oordelen. De uitspraak volgt op 12 februari.