67 journalisten gedood in 2015

In 2015 zijn wereldwijd 67 journalisten gestorven bij de uitoefening van hun beroep. Dat blijkt uit de jaarlijkse balans van Reporters zonder Grenzen (RSF). Opmerkelijk is dat 40 procent omkwam door terrorisme van islamfundamentalisten, waarbij ook de aanslagen op Charlie Hebdo in Parijs zwaar doorwegen in de statistieken.

De meest dodelijke landen blijven Syrië en Irak, met telkens minstens negen doden. Daarna volgen Frankrijk, Jemen, Zuid-Soedan, Mexico en de Filipijnen, telkens met acht doden.

Ter vergelijking: in 2014 werden 66 journalisten vermoord en dat zijn er dus minder dan dit jaar, al werden in 2015 minder journalisten ontvoerd. Nog opvallend is dat vorig jaar twee derde van alle journalisten omkwam in oorlogsgebied, terwijl in 2015 twee derde van de journalisten stierf in vredestijd. Journalisten zijn wel bewuste doelwitten geworden van terroristen.

Aantal loopt nog op

Als ook de 43 verdachte overlijdens worden meegeteld, dan telt de ngo Reporters zonder Grenzen 110 vermoorde journalisten. Daarnaast stierven ook 27 burgerjournalisten (bloggers) en zeven mediamedewerkers.

Enkele zaken die in herinnering worden gebracht: de aanslagen op Charlie Hebdo maar ook de executie van de Japanse reporter Kenji Goto door IS of de dood van fotojournalist Ruben Espinosa, die met sporen van foltering werd aangetroffen in een hotelkamer in Mexico.

Meest gelezen