Website dialectloket brengt dialecten tot leven

In Gent is het dialectloket voorgesteld. Het dialectloket is een nieuwe website die de variatie in de Nederlandse taal illustreert aan de hand van informatieve teksten, digitale woordenboeken, geluidsfragmenten, video's en taalkaarten.

Het dialectloket heeft speciale aandacht voor dialecten, maar ook andere taalvormen komen aan bod, zoals jongerentaal, tussentaal, Nederlands in België en in Nederland en Nederlands in de wereld.

Voor leerkrachten Nederlands is er een educatief luik vol tips en lesideeën. Blikvanger van het dialectloket is de collectie "stemmen uit het verleden".

Meer dan 750 bandopnames uit de jaren 1960 en 1970 van spontane gesprekken met goede dialectsprekers werden de voorbije jaren gedigitaliseerd. De banden werden opgenomen op 550 plaatsen verspreid over heel Vlaanderen, en bij sprekers geboren rond 1900. Niet alleen taalkundig zijn de opnames interessant, ze vormen ook een waardevolle collectie van levensverhalen en mondelinge getuigenissen uit de vorige eeuw.

Zo wordt onder andere verhaald over hoe klompen werden gemaakt, hoe radio en televisie hun intrede deden, hoe de eerste bioscoop eruit zag en hoe bar de tocht naar IJsland was voor Vlaamse zeemannen.

De sectie Nederlandse taalkunde van de Universiteit Gent legde in de loop der jaren een zeer uitgebreide dialectologische verzameling aan. Het dialectloket is een eerste initiatief om die verzameling te ontsluiten. Het project startte in 2009 als een 'wetenschapspopulariseringsproject' bij de redactie van het woordenboek van de Vlaamse Dialecten, aan de Universiteit Gent.

Meest gelezen