Brits kijkcijferrecord voor... taarten bakken

Waarom kijkt de Britse natie massaal naar een wedstrijd taarten bakken? "The great British bake off" moet zowat de vriendelijkste realityreeks aller tijden zijn. De finale van vanavond lokt wellicht 14 miljoen kijkers. Ward Verrijcken legt uit waarom.

Precies een jaar geleden scoorde de finale van het vijfde seizoen van "The great British bake off" een dikke twaalf miljoen kijkers in het Verenigd Koninkrijk, goed voor een marktaandeel van 49 procent. Dat is een adembenemende score, zeker in een land met tientallen zenders op de kabel.

Voor dit zesde seizoen van de BBC1-reeks, moeten alle kijkcijferrecords eraan geloven . Tv-journalisten verwachten dat zo'n veertien miljoen Britten vanavond op BBC1 afstemmen. Ook op Twitter zal het wellicht ontploffen: let daar op de hashtag #GBBO.
Fantastisch toch, hoe zulke vriendelijke televisie de natie kan verenigen. In tegenstelling tot andere reality-tv wordt hier niet gevloekt of geruzied. In "The great British bake off" wordt de heerlijk Britse beleefdheid nog hoog in het vaandel gedragen.

Hollywood en Berry

Voor de niet-ingewijden: twaalf kandidaten strijden om de titel van Beste Britse Bakker en moeten in verschillende proeven bewijzen wat ze waard zijn in de patisseriekeuken. Twee juryleden, de strenge Paul Hollywood (wĆ t een naam!) en de bemoederende Mary Berry, beslissen elke week wie de tent vol kookeilanden moet verlaten. In de finale blijven drie ambitieuze, maar dus immer beleefde, amateurs over. Zij pakken uit met werkelijk magische brood-, chocolade- en cakecreaties.

De reeks heeft een hele industrie van spin-offs, bakcursussen en kookboeken geĆÆnspireerd. Ook op sociaal vlak heeft ze hartverwarmende gevolgen. Want twee van de drie finalisten vanavond zijn migrantenkinderen: de knapperd Tamal is van Indische oorsprong, de verwachte winnares Nadiya is een gesluierde, heel goedlachse moslima van wie de ouders ooit van Bangladesh naar Luton verkasten.

Verrukkelijke televisie, in alle betekenissen van het woord. Vanavond om 21 uur Belgische tijd op BBC1.

Meest gelezen