Hoe kan ik mijn privacyinstellingen op Facebook aanpassen?

Vandaag start het proces dat de Privacycommissie tegen Facebook heeft aangespannen. Als Facebookgebruiker mag u dan wel niet alle touwtjes in handen hebben als het gaat over privacyinstellingen, heel wat zaken kunt u wél zelf aanpassen. Omdat die instellingen nogal goed verstopt zitten en u misschien door de bomen het bos niet meer ziet, zetten we hier enkele mogelijkheden op een rijtje.
AP2010

Wie er ooit al eens aan wou beginnen, weet het al. De privacyinstellingen van Facebook zitten goed verstopt en durven al wel eens automatisch aangepast worden bij een nieuwe update. Daarom is het aangeraden om af en toe uw instellingen eens na te kijken. Surft even naar www.facebook.com/settings, dan zit u meteen op de juiste plaats.

1

Wat u zeker en vast al even kunt nakijken, is wie uw berichten allemaal kan bekijken. Onder het tabblad “privacy” kunt u aanduiden of iedereen dan wel enkel uw vrienden uw toekomstige foto’s, filmpjes en berichten mogen aanschouwen. "Openbaar" of enkel "vrienden"? En hebt u onder uw vrienden enkele irritante collega’s waarvan u liever niet hebt dat ze de foto’s van uw jongste telg zien, dan kunt u kiezen voor de optie “aangepast”. Wat u ook kiest, weet dat het niet definitief is. Per Facebookpost kunt u apart bepalen wie het mag zien.

2

Maar wat als uw vrienden na een avondje uit enkele gênante foto’s van u op hun Facebookprofiel zetten en u taggen? De bewuste foto’s komen daardoor namelijk ook op uw profiel terecht. U kunt de tag verwijderen, maar als dat niet meteen gebeurt, riskeert u de kans dat heel wat vrienden de foto’s al gezien hebben. Daarom kunt u instellen dat Facebook eerst vraagt of u in een bewuste foto getagd wil worden en of die berichten op uw tijdslijn te zien mogen zijn. Die instellingen past u aan bij "tijdlijn en tags".

3

Mocht u de gênante foto’s toch van Facebook verwijderd willen zien, dan kunt u altijd eens aan uw vriend vragen om de foto’s offline te halen. Als dat niet helpt, zit er niet veel anders op dan de foto te “rapporteren”. Dat doet u door op “opties” te klikken bij de foto. U kiest zelf de reden waarom u de foto niet meer wil zien en kunt dan enkel nog maar afwachten of Facebook gehoor geeft aan uw verzuchtingen.

4

Standaard kan iedereen u een vriendschapsverzoek sturen. Onder “privacy” en “wie kan contact met me opnemen?” kunt u echter aangeven dat enkel vrienden van vrienden u mogen contacteren.

5

Uw profiel is niet enkel te vinden via de zoekbalk van Facebook zelf. Ook wanneer uw naam ingetypt wordt op een zoekmachine als Google is uw account vaak een van de resultaten. Wilt u dat liever niet? Dat kunt u instellen onder “privacy” en “wie kan me opzoeken?”.

6

Facebook durft uw naam en profielfoto al eens verbinden aan advertenties. Zo zullen uw vrienden geregeld eens te zien krijgen dat u een bepaald merk leuk vindt. Wilt u Facebook geen toestemming geven om dat te doen? Ga dan naar “advertenties” en klik op “bewerken” bij “advertenties en vrienden”. Als u bij “mijn sociale acties koppelen aan advertenties voor” “niemand” kiest, dan zult u in de toekomst niet meer met uw foto opduiken in advertenties op Facebook.

7

Facebook volgt u als gebruiker ook op andere websites, zodat de site “gepersonaliseerde reclame” kan aanbieden. Surft u de laatste tijd opvallend veel naar websites om een reisje naar Portugal te boeken, dan zult u op Facebook opvallend veel reclame van hotels in Portugal te zien krijgen. Die zogenoemde interest based advertising maakt wel enkel gebruik van anonieme gegevens. U wordt dus niet geïdentificeerd, maar een bijzondere belangstelling voor een product wordt wel opgemerkt.

Goed om weten is dat niet enkel Facebook gebruikt maakt van deze manier van werken. Heel wat bedrijven hanteren dezelfde principes. Daarom wordt deze kwestie in Europa geregeld bij de European Digital Advertising Alliance. Daar kunt u, indien gewenst, ook aangeven dat bedrijven u niet meer mogen volgen online.

Meest gelezen