Klacht tegen Twitter wegens "onderscheppen van privéberichten"

Enkele Amerikanen hebben een klacht ingediend tegen Twitter omdat het bedrijf "stiekem de privéberichten van gebruikers zou onderscheppen". De klagers eisen een schadevergoeding tot 100 euro per dag voor elke Twitter-gebruiker van wie de privacy geschonden is.

"Twitter kijkt ongemerkt mee naar de privéberichten die gebruikers elkaar sturen. Zodra iemand een DM (direct message) stuurt, onderschept en leest Twitter het bericht, soms wordt het zelfs veranderd", zo staat te lezen in de aanklacht die ingediend is door enkele burgers bij een rechtbank in San Francisco.

Volgens de klagers gaat het om een inbreuk op de privacy omdat Twitter zelf beweert dat de privéberichten volledig privé zijn. De klacht draait meer specifiek rond het gebruik van verkorte URL's, de "t.co"-links die je, bijvoorbeeld op Twitter, vaak ziet als er doorgelinkt wordt naar een video of een artikel.

De klagers geven het voorbeeld van The New York Times. Als iemand in een privébericht de volledige URL deelt van een artikel, zal Twitter dit automatisch veranderen in een link als "http:/t.co/CL2SKBxr1s". Als de ontvanger op de link klikt, gaat hij dan eerst langs de servers van Twitter voor hij op “www.nytimes.com” terechtkomt.

Waarom doet Twitter dat? Het bedrijf analyseert zo waar gebruikers heen surfen, wat hen in staat stelt om hogere advertentiegelden te onderhandelen. Maar volgens de klagers is het dus een bewijs dat Twitter ingrijpt in de privécommunicatie van gebruikers. Een rechter zal nu moeten beslissen of de klacht ontvankelijk is. Volgens Twitter zelf doet het bedrijf niets verkeerds.

Meest gelezen