Wikipedia bindt de strijd aan met oplichters

Honderden kleine bedrijven en beroemdheden zijn het slachtoffer geworden van oplichting rond Wikipedia. De organisatie achter de digitale encyclopedie maakt dat nieuws zelf bekend. Terstond verwijdert het 210 artikels en 381 valse accounts.

De oplichters gebruikten valse accounts om hun slachtoffers te contacteren. Zij hadden een (door Wikipedia afgewezen) artikel geschreven, maar als de slachtoffers met geld over de brug zouden komen, dan zouden die artikels toch op de website te zien zijn.

Daarnaast eisten sommige oplichters beschermgeld, ofwel geld dat de slachtoffers garandeert dat er geen letter aan de geschreven artikels zal gewijzigd worden.

De Britse krant The Independent laat een van de gedupeerden aan het woord. "Ik probeerde een artikel over mijn bedrijf op Wikipedia te publiceren, maar dat lukte eerst niet", doet Dan Thompson zijn verhaal.

"Vervolgens werd ik benaderd door iemand die beweerde een medewerker te zijn van Wikipedia. Ik betaalde 356 euro om het artikel te laten publiceren door hem. Na de publicatie werd het artikel weer offline gehaald. 

2 maanden duurde het onderzoek

Na de bekendmaking van de oplichting werden 210 artikels offline gehaald. Nog eens 381 valse accounts werden opgedoekt. "De kans bestaat dat er een gecoördineerd netwerk verantwoordelijk is voor de aanmaak van deze accounts", schrijven de (vrijwillige) redacteurs op de blog van Wikipedia.

Het hele onderzoek nam in totaal twee maanden van hun tijd in beslag. Ze gaven het onderzoek trouwens de naam "Orangemoody", genoemd naar het eerste valse account dat ze konden identificeren. 

Meest gelezen